Marraskuu 2019

Perjantai 22.11.2019

Olin toissailtana Tyrnävän Yrittäjien syyskokouksessa ja jouluaterialla, jossa palkittiin mm. Tyrnävän vuoden yrittäjä. Muistivat Heimoa/VKK-Mediaa hienon näköisellä tyrnäväläisellä Pottukirjalla, jossa oli mm. paljon ruokareseptejä. Olemme tehneet yhteistyötä yli 20 vuoden ajan ja jatkuu edelleen. Ensi huhtikuun lopulla tehdään yhdessä Tyrnävä Yrittää-lehti.
Paikallislehden päätoimittajan kanssa siinä keskusteltiin ja hän sanoi olevansa Tyrnävän Nuorisoseuran jäsen. Minäkin kerroin olevani niin Pudasjärven kuin myös Kuivaniemen Nuorisoseuran jäsen. Siinä keskustelimme nuorisoseuratoiminnasta ja totesimme niiden tehneen ja tekevän edelleen arvokasta työtä. Aikanaan on rakennettu Nuorisoseuran taloja ja ne on edelleen pidetty hyvässä kunnossa. Pudasjärvelläkin tehtiin äskettäin lattia- ja lämpöremontti. Kuivaniemellä uusittiin ikkunat ja samalla muutakin energiakorjauksia. Taloissa on monenlaista toimintaa mm. tanssikursseja ja vuokrataan eri tilaisuuksiin.
Jäsenet vain ovat ainakin näissä seuroissa aika ikääntyneitä. No, ”vanhassa vara parempi” on sanontakin. Pudasjärven NS syyskokous on viikon kuluttua torstaina, varmaan sielläkin toimintasuunnitelmaa hyväksyessä tämäkin näkökulma pohditaan. Toivottavasti nuoret löytävät mukaan Nuorisoseuratoimintaan!

Torstai 21.11.2019

Kansainvälinen Miesten päiväkin oli tässä joku päivä sitten (19.11). Täytyy sanoa, että sitä en kyllä ymmärrä ollenkaan. Naisten päivän ymmärrän ja ei tarvitsisi kyllä matkia laittamalla myös miesten päivän. Isänpäivän paremminkin ymmärrän, että se on laitettu äitien päivän rinnalle omana päivänään. Mukava oli saada isänpäivän onnitteluja ja se on tärkeä. No, tuli yksi miesten päiväonnittelukin (nuorimmalta tyttäreltä) ja oikeastaan siitä päivän tiesinkin olevan.
Kuulemma kansainvälistämiesten päivää on vietetty 1999 lähtien ja kuulemma huomioidaan jollakin tavalla 80 eri valtiossa. Suomen yliopiston kalenterissa ei päivää ole kuitenkaan mainittu.

Keskiviikko 20.11.2019

Tänään on laajalti uutisoitu lasten oikeuksien päivästä. Mielestäni Suomessa on lasten asiat harvinaisen hyvin koko maailmaa ajatellen. Toki yksittäistapauksia on, jossa lapset joutuvat vaikeaan tilanteeseen ja on mm. huostaanottoja. Vanhempien avioerotilanteissa lapset kärsivät tavalla tai toisella. Alkoholi- ja huumeongelmiakin on, jotka koskettavat lapsia. Sairauksiakin puhkeaa ja lapset ovat siinä myös mukana. Sellainen kokemus on, että ihmeesti lapset mukautuvat ja kestävät vaikeuksia. Vaikeaa on perheessä, mikäli lapsi sairastaa. Siitäkin on vain selvittävä ja mentävä eteenpäin, aina voi toivoa parempaa!

Tiistai 19.11.2019

Viime aikoina on ollut monessa tilanteessa esillä digi ja yhä enemmän siirrytään julkisessa hallinnossa, yrityksissä ja lähes kaikkialla sähköiseen asiointiin. Tällä iällä ei vain tahdo pysyä millään kehityksessä mukana. Sähköpostia osaan käyttää, pankkiasiat toimittelen tietokoneella, puhelimella soitan ja lähetän tekstiviestejä ja lisään ja poistan sekä muutan tietoja. Lisätoimintojakin tuntuisi siellä olevan, mutta jotenkin ei vaan tunnu olevan tarvetta niihin perehtyä. TV:ssäkin käytän vain perustoimintoja. Kaupan kassoilla käytän perinteistä linjaa, ei siis itsepalvelukassaa.
Sähköisissä asioinneissa käytän paljon tilitoimiston apua mm. verottajalle muutoksia tehtäessä tai Kelalta sairaskorvauksia haettaessa. Eli hyvä, kun apua saa.
Nyt on tällainen tilanne, eihän sitä tiedä, miten tässä innostuu opiskelemaan ja perehtymään nykyajan kehitykseen mukaan.

Keskiviikko 6.11.2019

Tänään on Ruotsalaisuuden päivä ja liputuspäivä. Täytyy sanoa, että aika neutraalisti suhtaudun päivän teemaan eikä se kovin kosketakaan. Arvostan ja suon, että tällainen juhla-/teemapäivä on Suomessa. Pohjanmaalla, rannikkoseudulla ja Uudellamaalla päivä varmaankin on enemmänkin esillä ruotsinkielisillä alueilla.
Ruotsia arvostan suuresti ja meillä on naapurimaan kanssa hyvät suhteet. Presidenttikin vierailee ensimmäisenä Ruotsissa aloittaessaan virkakautensa, pääministeri taitaa noudattaa samaa kaavaa. Itse olen myös asunut Ruotsissa Göteborgissa ennen armeijaa, olin Volvo tehtaan keittiöllä töissä. Olen myös opiskellut ruotsinkieltä kirjeopiston kautta ja kun englantia käytti apuna, niin hyvin pärjäsin siellä kielen puolesta ja muutenkin. Monia hyviä ystäviä ja sukulaisiakin asuu Ruotsissa mm. Eilan kaksi sisarta. Eli lipun nostaisin salkoon, jos olisi oma salko.

Tiistai 5.11.2019

Viime sunnuntaina katsoin oikeastaan ensimmäistä kertaa kokonaan Tanssii tähtien kanssa. Muulloinkin olen toki seurannut osan, kun Eilalla on tv ohjelman aikana avoinna. Mielestäni oli mitä parhainta viihdettä. Ei käynyt aika pitkäksi sitä seuratessa. Ihmeen taitavia esityksiä oli viikossa saatu aikaiseksi. Lisäksi taitavat juontajat, hyvä orkesteri, mahtava valotyöskentely sekä myös vierailevat esiintyjät takasivat, että katsoja viihtyi tv ruudun ääressä. Mielessäni jo veikkailin lopullista kisan voittajaa, mutta jääköön se arvoitukseksi.

Sunnuntai 3.11.2019

Eilen olimme Olhavan Riistamiesten 60v juhlapeijaisissa. Historiikista kävi ilmi, että valtavan paljon oli tehty talkootyötä yhteisen hyvän eteen. Oli rakennettu muun muassa oma metsästysmaja, jossa peijaisetkin kokoontuivat. Itse peijaisten eteen oli myös tehty suuri työ; hirvikeitto, kaikki muu tarjottava myös talkootyöllä. Väkeä oli tuvan täydeltä arvioni mukaan ainakin 100 henkeä. Erinomaisen aterian lisäksi oli arvontaa ja hirvenlihahuutokauppa. Ihmiset viihtyivät myös tavatessaan pitkästä aikaa toisiaan ja kuulumisia vaihtaen.
Metsästysseurat ja siinä erityisesti hirviporukat ovatkin mielestäni nykyisin monien kylien aktiivisin joukko. Ennen vanhaan oli kylillä nuorisoseurat, maamiesseurat, työväenyhdistykset jne, jotka toimivat ja rakensivat myös toimitaloja. Nykyisin vastaavaa tekevät Metsästysseurat ja metsästysmajat, ovat myös usein koko kyläläisten kokoontumispaikkoja. Hirvipeijaat ovat myös usein suurin vuotuinen kyläläisten yhteinen tilaisuus. Arvostan suuresti tätä työtä!

Lauantai 2.11.2019

Tänään on vainajien muistopäivä, jonka aiheen äärellä tekee mieli pysähtyä – ja kai on tarkoituskin. Täällä Pudasjärvellä ei ole lähiomaisia, joiden haudalle veisin kynttilän. Eilan isä ja äiti ovat Oulun hautausmaalla. Sinne käymme yleensä ennen joulua viemässä kynttilät. Samalla on muutamia muita sukulaisten ja ystävien hautoja, joihin kynttilän viemme.
Tänään illalla olen iltakirkossa kirkkoväärtinä, jossa luen tekstit ja autan kolehdinkantamisessa. Siellä luetaan kaikkien vuoden aikana kuolleiden ja Pudasjärvelle haudattujen henkilöiden nimet, noin 100 henkeä.
Itse muistelen isää, joka kuoli 39-vuotiaana vuonna 1963. Aivan liian nuorena tuli kuolema. Äiti oli 30 v, itse olin silloin 12-vuotias ja minusta vielä viisi nuorempaa sisarusta. Olihan se aivan mahdottomalta tuntuva tilanne, mutta ihmeesti vain on selvitty. Muistelen tänään monia läheisiä ystäviä, jotka ovat siirtyneet ajasta iäisyyteen. Monia hienoa muistoja on. Siunaan ja kunnioitan heidän muistoaan!

Perjantai 1.11.2019

Eilen illalla oli Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien vuosikokous Oulussa. Aiemmin on ollut aina kokous samana päivänä, kuin maakunnallinen yrittäjäjuhlakin. Tänä syksynä juhla oli erikseen syyskuun alussa Kempeleessä ja nyt vuosikous iltakokouksena. Mukana oli 48 virallista edustajaa ja parikymmentä muuta henkilöä mm. senioriyrittäjiä. Kaksi aikaisempaa puheenjohtajaakin Sirkka Arola ja Esko Kurvinen olivat mukana. Mukava oli heitä monia muitakin tuttuja yrittäjiä tavata eri puolilta maakuntaa – Kuusamoa myöten. Pudasjärveltä ei ollut ketään muita ja Iistäkin vain Juho Tauriainen. Toimintasuunnitelmassa oli paljon uutta ja pyrkivät auttamaan paikallisyhdistyksiä, tilaisuuksia on runsaasti ja jäsenmäärä pyritään säilyttämään yli 4000. Talous tuntui olevan hyvässä kunnossa, jopa parhaimmistoa koko Suomen aluejärjestöissä. Työntekijämäärältään myös suurimpia. Jäsenmäärässä ollaan aluejärjestöjen keskitasoa. Monipuolinen salaattiateria ja vapaa seurustelu päättivät kokousillan.