Terwamaraton

Heimo puolikkaan Terwamaratonilla

Lauantaina 26.5 klo 9.30 aloin valmistautua eilisen 61 v synttäripäivän kunniaksi ½ maratonille, joka juostaan Oulussa. Puolisoni Eila läksi kyytimieheksi. Lenkkikaveri Paula Ojala tuli meille ja kävimme vielä noutamassa Senja Pihlajan kyytiin. Oululainen lenkkikaveri Pertti Markkula oli odottamassa Hietasaaren entisen tanssipaikan kohdalla. Veimme Mari ja Marko Kälkäjälle 100 e, osallistumismaksun maksamiseen, koska ilmoittautumispaikalla ei ollut pankkikorttimahdollisuutta. Tapasin lähtöpaikalla paljon tuttuja mm. Pekka ja Eeva Rautakorven sekä Jukka Kuoppalan Lions Raatti klubista. Pekka oli kisan lähettäjänä ja Jukka osallistui ½ maratonille. Eeva otti meistä kuvia. Pudasjärveläislähtöinen Pentti Kuukasjärvi oli kilpailun johtajana, Kehäsen Aarne ja Ahti Juntunen olivat Puolangalta juoksemassa samalla matkalla. Pudasjärveläisten tuntema Pentti Laamanen oli juoksemassa koko maratonin. Meistä Pudasjärven ½ maratonilaisista otettiin kuva, oli kuusi henkilöä kuvassa ja Jaana Valkola vielä kympin juoksuun jo oli lähtenyt. Minulla on entinen ennätys Puolangalta n. 15 v takaa 2.08. Maratoneja olen juossut 11 kpl ja niiltä on paras aikani 4.45. Nyt ei aikoja haaveiltu, kunhan läpi pääsisi juoksemalla. Painoa on liikaa ja harjoittelua liian vähän.

Kympille oli lähtö 11.40, koko maraton 12 ja ½ maratonilaiset lähtivät reilun 21 km taipaleelle klo 12.20. Kaikkiaan juoksijoita oli lähes 3000.

Reiluun puoleen väliin olimme alle 3 tunnin vauhdissa Markon kanssa, mutta sitten tuli Värtön rannan vastatuuli ja matka alkoi painaa, joten pikkuhiljaa vauhti hiipui. Loppumatkalla juoksu kulki ”juoksunomaisesti” matalalla askelella, mutta juoksuaskeleita ne kuitenkin olivat. Marko käveli rinnalla, tosin piti kävellä reippaasti ja välillä vähän juostakin. Ihmettelin, että hän selvitti matkan lähes ilman harjoittelua, toki muuten maanviljelijäyrittäjällä on hyvä kunto ja mm. hiihtoa oli hänellä takana runsaasti. Aika meni meillä 3.08.29, mutta matka selvitettiin!

Maalissa olivat vastassa ODL:n Kaisu Kaikkonen ja Taina Linna, aikaisemmat maratonkoulun vetäjät. Mitalin jakoi Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula, joka kertoi muistavansa minut aikaisemmista tapaamisista. Kyllä tuntui juoksun jälkeen mukavalta! Lenkkikaverit Paula, Tarmo ja Senja olivat juosseet yhtämatkaa koko matkan ja heillä oli aika 2.35. Markon vaimo Mari läksi heti alkuun pikkuhiljaa kovemmalla vauhdilla ja oli ollut maalissa reilut 15 minuuttia ennen meitä. Ryhmämme 7. osallistuja Jaana oli juossut 10 km 1.06,50 aikaan.

Keräsin tulosluettelosta kaikki pudasjärviset ja heitä oli ollut 14. Aviopari Kaivorinne oli juossut maratonin aikaan 3.56.40, joka on vallan hieno aika ja Juha Laakkonen puolikkaan aikaan 1.26.25, joka on todella huippusuoritus. Heikki Paukkeri juoksi puolikkaan, mutta suunnitteli juoksevansa Rovaniemellä 199 maratoninsa ja 200 maratonia hänellä täyttyy Kempeleessä elokuussa.

Kävimme viemässä Mari ja Marko Kälkäjän heidän hotellilleen Oulun keskustaan ja sitten ajelimme kotia kohden, jossa olimme klo 16 jälkeen. Otin ½ tunnin levon ja klo 18 olimme jo Kurenkoskessa lionsklubin kevätkauden päätöskokouksessa, joka vietettiin juhlatunnelmissa. Otin siellä kuvia, koska ensi toimintakaudella minulle on langetettu klubissa tiedotusvastuu.