Heimo Turunen 60 v


Täytin 25.5 60 vuotta. Perjantaina 27.5 oli avoimien ovien päivä täällä kotonamme, joka on samalla yritystemme työtiloina. Kävi noin 70 henkeä ja kukkia ja lahjoja tuli runsaasti.
Lauantaina 28.5 oli sukulaisia ja lähiystäviä käymässä. Niin on tämäkin merkkipaalu elämässä ohitettu!
Tässä kaksi juttua Pudasjärvi-lehdestä.

Heimo Turunen 60v: Lehtiyrittäminen toi Pudasjärvelle

Pitkän linjan lehtiammattilainen, Pudasjärvi-lehden päätoimittaja Heimo Turunen täyttää keskiviikkona 25.5. 60-vuotta.

-Perustin ensimmäisen yrityksen valokuvausliike Kuva-Eliaksen 20-vuotiaana Tuusniemelle Pohjois-Savoon, josta olen syntyisin, joten yrittäjävuosia on kertynyt 40 vuotta. Toimittajan työhön perehdyin toimiessani Koillis-Savo –lehden vt. päätoimittajana noin vuoden ajan -70 –luvulla.

Puolanka-lehden omistajana ja päätoimittajana Turunen toimi vuosina 1985-1997 ja lähes yhtä pitkän ajan myös Juoksupoika –lehden kustantajana Muhos-Utajärvi-Vaala –alueella. -90-luvulla Turunen vastasi myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien lehden tekemisestä viisi vuotta.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien Turunen on yhdessä avopuolisonsa Eila Lahtisen kanssa toimittanut ja tehnyt Oulussa asuessaan VKK-Media Oy:n puitteissa eri yhdistysten lehtiä, palveluhakemistoja ja muita painotuotteita sekä valokuvaustoimintaa siinä ohella.

Pudasjärven Yrittäjien markkinalehteä Heimo Turunen ja Eila Lahtinen ovat tehneet vuodesta 2002 lähtien, LC naisklubi Hilimojen Hyvän Olon Messulehteä vuodesta 2008 lähtien sekä LC Pudasjärven kustantaman Pudisluuria kolmen vuoden välein.

Pudasjärvellä tuntui olevan tarvetta joka talouteen menevälle kaupunkilehdelle. Niinpä Heimo Turunen ja Eila lahtinen tekivät rohkean päätöksen vuonna 2008 syksyllä ja perustivat Pudasjärvi-lehden. Aluksi lehti ilmestyi muutaman viikon välein, vuoden 2009 alusta lähtien joka toinen viikko ja elokuusta 2009 lähtien keskiviikkoisin joka viikko.

Lehti on kehittynyt nopeasti ja se johti viime vuoden lokakuussa omistajapariskunnan Turusen ja Lahtisen muuttoon Pudasjärvelle asumaan. He ostivat omakotitalon Kurenalan Honkasenkankaalta kauppiaspariskunta Piipposilta. Talo on entinen eläinlääkärin talo, jossa siivessä oli aikoinaan myös vastaanottotilat. Niinpä oli luontevaa, että samoihin tiloihin on sijoittunut myös Pudasjärvi-lehden työtilat, jossa työskentelee tällä hetkellä omistajien lisäksi viisi työntekijää.

Kolmen lapsen isä ja kahden lapsenlapsen isoisä Heimo Turunen harrastaa muun muassa keilailua, joten hän haaveilee keilahallin saamiseksi Pudasjärvelle. Lionstoiminnassa Turunen on ollut pitkään sekä Yrittäjäjärjestön toiminnassa. Tällä hetkellä Turunen kuuluu myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallitukseen.

-Päiväkirjaa olen kirjoittanut joka päivä jo yli 10 vuoden ajan. Tekstiä on tietokoneen muistissa jo niin paljon, että niistä saisi monta kirjaa. Eläkepäivinä saattaa jopa omaelämänkerta ilmestyä, toteaa Turunen, joka on Pudasjärvellä asuessaan liittynyt useiden yhdistysten jäseneksi.

-Tavoitteenani on olla aktiivisena rivijäsenenä.

 Merkkipäivän kunniaksi Korpitie 6:ssa on avoimet ovet ja kahvipannu kuumana perjantaina 27.5. klo 10-15.

Asko Kurki

Heimo Turunen 60-v: Virtaa riittää

Avoimen ovien päivä ja 60-vuotisjuhlat toivat Pudasjärvilehden päätoimittaja Heimo Turusen ja puolison Eila Lahtisen kotitaloon, jossa toimii myös lehden työtilat, vierailijoita kahden päivän ajan viime perjantaina ja lauantaina 27-28.5. Hämmästelyn aihetta riitti, mihin kaikkeen miehellä yhä vain virtaa riittää.

Pudasjärven kaupungin juhladelegaatio kurssi- ja osastosihteeri Tuula Haverinen kansalaisopistosta, kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjä ja opetus- ja sivistystoimenjohtaja Juha Valta totesivat, että kaupungin kehityssuunnitelmiin merkkipäivänviettäjänä hankkeet istuvat kuin tilattuna.

– Juuri tällaista kaupunki on tarvinnutkin – uutta yrittäjyyttä ja ennen kaikkea uusia työpaikkoja, delegaation jäsenet kiittelivät.

Heimon mielestä työ hänen perustamassaan Pudasjärvilehdessä ei aina edes tunnu työltä, niin mukavaa sitä on ollut tehdä, ja niin mukavaa yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut.

Laaja-alaisuus yllätti

Monelle syntymäpäiväjuhlien vieraalle oli yllätys, kuinka laaja-alaista ja monipuolista työtä Pudasjärvilehden toimituksessa Korpitie 6:ssa tehdään. Itse asiassa koko Pudasjärvilehteä ei olisi olemassakaan, ellei alkuvaiheessa olisi toinen yritys VKK-Media Oy ollut liikkeellepanevana voimana. VKK-Media tekee yhteistyössä Pudasjärvi-lehden kanssa edelleen lehtiä ja muita painotuotteita Oulussa ja ympäristökunnissa sekä Kainuussa.

Nyt liki kolmevuotiaan Pudasjärvilehden perustamisvaihe on jo takana. Lehti näyttää paikkansa ansainneen, ja on jo vakiinnuttanut toimintansa. Ihan viime aikoina yritysten henkilökuntaa on lisätty niin, että työntekijöiden määrä oli useille kävijöille yllätys. Viisi palkattua ja yrittäjäpariskunta Heimo Turunen ja Eila Lahtinen tekevät yhteensä seitsemän vakituista. Lisäksi töitä lehdelle tekevät monet avustajat, yksi heistä etätoimituksessa Etelä-Suomessa. Pudasjärven mittakaavassa Pudasjärvilehti on jo melkoinen yritys.

Avustajille kiitos

Jo lähes kolmen vuoden ajan Pudasjärvilehti on ilmestynyt joka kotiin ja työpaikoille joka viikko. Eila ja Heimo ovat tehneet työtä sen eteen niin, että tuntui kuin heidän vuorokaudessaan olisi tunteja enemmän kuin tavallisen ihmisen kalenterissa.

Suurimman kiitoksen lehden kehittämistyöstä Heimo antaa laajalle avustajajoukolleen.

– Avustajien merkitys on suuri. Pudasjärvilehden tienavaajia ovat oikeastaan olleet avustajat. Se on ollut meillä yksi erittäin suuri voimavara lehdessä, Heimo painottaa.

Lehti on tukevasti kotiseudussa kiinni.

– Aiheita riittää niin paljon, että koko ajan lehtien sivujen määrä on kasvanut, koska ajankohtaisia juttuja on niin runsaasti.  Meillä on semmoinen periaate, että ensin lehteen pannaan avustajien jutut, ja sitten jos tilaa on, niin omat toimituksen jutut, Heimo paljastaa.

Juhlapäivänäkin lehden toimittaja ja kuvaaja oli suuren osan päivästä juttumatkalla kylillä jossakin päin Pudasjärveä. Kun lehden paikallisuus on vahva, niin mainostajat arvaavat, että lehteä luetaan tarkkaan. Silloin myös mainokset huomataan.

Vaan on se mies ihan eri maata. Kun toiset vähentävät kierroksia jo viiskymppisestä alkaen, niin Heimon harrastuksissa miehen ikä ei näy.  Paljon hän ehtii töitä tehdä, mutta raskaat ovat hänellä huvitkin: maratonin juoksu on tavoitteena ja metsäpalsta polttopuiden kaatamista varten pitäisi löytyä Pudasjärven läheltä. Maraton näyttää olevan helpommin ratkaistu, mutta se metsäpalsta metsurin töiden harrastamista varten kuntoilumielessä lähellä Kurenalusta on vielä etsimisessä.
Esko Leipälä