sunnuntai 13.2.2011

Umpihankihiihdon MM-kisat
Eilen illallla lauantaina olin Pudasjärven Syötteellä pidettävien Umpihankihiihdon MM-kisojen yleisötilaisuudessa, joka oli melkoisessa erämaassa. Siellä oli ainakin 100 nuotiota metsän keskellä. Lienee ollut aika kalseaa herätä tänä aamuna 30 asteen pakkasella makuupussista, joita virittelivät hankeenkin. Joillakin oli avaruusfoliot hangessa ja pressu laavuksi ja kuulemma se antaa lisäsuojaa kummasti. Osallistujia oli kaikkiaan 350 ja kaikkiaan 2200 eri osallistujaa on ollut umpihankihiihdossa 14. vuoden aikana. Tässä juttu tapahtumasta, joka julkaistiin Pudasjärvi-lehdessä kuluneella viikolla. Lehtikin on kokonaan netissä.

Kaikki alkoi Heikki Haavikon ollessa Syötteellä talvella 1997. Hänellä oli laskettelukeskuksessa tavalliset metsäsukset auton katolla. Paikalle sattui muutama nuori, jotka katselivat suksia ihmeissään ja naureskelivat moisia suksia. Vaan eipä naura enää, sillä umpihankihiihdon MM-kilpailut kisataan 11-13.2 tänä vuonna jo neljännentoista kerran.

-Viisikymmentä ensimmäisenä ilmoittautunutta lähtee kisaan jo perjantai-iltana. Kilpailijat yöpyvät kaksi yötä metsässä, kun normaalit kilpailijat vain yhden yön. Järjestelyistä johtuen perjantaille voimme ottaa vain 50 nopeinta ilmoittautujaa, tulijoita olisi ollut kyllä paljon enemmän, kertoi kilpailun johtaja Heino Ruuskanen

Umpihankihiihdon osallistujarekisteri lähestyy jo 2200 eri osallistujan määrää. Kilpailukanslia Marko Koivulan johdolla odottaa jo innostuneena kilpailijoita ottamaan vastaan omat kisamateriaalit. Kanslia koostuu tulevana vuotena viime vuoden tapaan reilusta kymmenestä vapaaehtoisesta talkoolaisesta. Kolmen pudasjärveläisen lisäksi kansliaan talkootöihin tullaan Vilppulasta, Espoosta, Helsingistä, Tampereelta, Kajaanista, Oulusta ja Rovaniemeltä.

 

Entisiä ja uusia mukana

Umpihankihiihdon MM-kisoihin osallistuu tänäkin vuonna reilut kolme ja puoli sataa osallistujaa

-Tärkeää kisojen tulevaisuuden kannalta on se, että tapahtuma kerää joka vuosi reilut sata uutta kisaajaa ja entisiä pysyy mukana. Tänäkin vuonna leivotaan kymmenen uutta Umpihankineuvosta entisten yli 40 neuvoksen joukkoon eli umpihankihiihtoneuvoksen arvonimen saa kun on osallistunut kymmenen kertaa kisoihin. Ulkomaalaisia osallistujia on tänä vuonna Saksasta, Belgiasta ja Englannista. Pudasjärvisiä hiihtäjiäkin on useita kymmeniä eri joukkueissa ja on pudasjärvinen Pienkonehuolto Keskiaho, jossa hiihtää äiti ja pojat sekä isä Jarin veli Pekka Keskiaho Tampereelta. Puhoskylän joukkueessa on kolme pudasjärvistä; Veli Hyttinen, Olli Ihme ja Eero Hyttinen ja Ohtosen joukkueessa kaikki jäsenet Eero Honkanen, Pekka Laakkonen ja Pentti Kaijala ovat pudasjärvisiä. Yksilökilpailijoita on parikymmentä, jotka kaikki ovat ympäri Suomea sekä Belgiasta ja Englannista.

 

Yleisöystävällisyyttä parannettu

Umpihankihiihtoa voi seurata kotisohvalta internetin välityksellä. Netistä löytyy tapahtumanjärjestäjien kotisivulta ohjeet kuinka voit seurata paikannuslaitteiden avulla kilpailijoiden liikkumista maastossa. Paikannuslaite asennetaan jokaiselle joukkueelle ja yksilökilpailijalle, joka mahdollistaa kilpailun seurannan internetin välityksellä ympäri maailman. Kilpailun edistymisen seuraaminen on mahdollista myös Kurssikeskus Syötteessä sijaitsevan kisakeskuksen isolla valkokankaalla. Tapahtumassa teknisen toteutuksen tekee Tracker Oy, kertoo kilpailunsihteeri Marko Koivula

Paikannuslaite on tapahtumajärjestäjien työkalu turvallisuuden lisäämiseksi. Kilpailijoiden turvallisuus paranee eksymis- tai loukkaantumistilanteessa, kun voidaan suoraan paikantimen avulla löytää kohde nopeasti ja vaivattomasti, riippuen keliolosuhteista. Tapahtuman turvallisuuspäällikkö voi seurata kilpailijoiden liikkeitä tietokoneelta ja tarvittaessa etsinnän käynnistyessä myös puhelimella, kertoo Koivula

Yleisöllä on myös mahdollisuus päästä kisatunnelmaan osallistumalla sadan nuotion koristamaan lauantai-illan yhteistilaisuuteen kilpailijoiden yöpymispaikalla. Tilaisuuteen järjestetään linja-

autolla yhteiskuljetus, eikä sinne voi mennäkään omilla kyydeillä. Tosin hankalaa olisi mennäkin, sillä yöpymispaikan sijainti on etukäteen suuri salaisuus.

 

Haasteellinen keli

Lunta Syötteen maastossa on 75-80 cm. Keli on tänä vuonna kisojen historian vaikein, koska ei ole ollut yhtään suvea ja sukset uppoavat syvälle lumeen. Etukäteistietojen mukaan, jotkut jopa kokeilevat siteiden siirtämistä hieman kannan suuntaan. Kokeneen hiihtäjän mukaan tämä ei kuitenkaan auta hangessa etenemistä.

-Siteiden paikka on vakiintunut sentin tarkkuudella, eikä sitä kannata missään nimessä muuttaa.

Järjestelytehtävät vaativat työpanoksen yli 200 talkoolaiselta, joita on tulossa ympäri Suomea. Esimerkiksi sunnuntaina jokaisella joukkueella on järjestäjien puolelta perässähiihtäjä tuomarioikeuksin ja velvollisuuksin. Hän valvoo, että jokainen joukkue hiihtää sunnuntain osuuden reilut seitsemän kilometriä umpihangessa. Jos tästä poiketaan tai muuten rikotaan sääntöjä, perässähiihtäjällä on velvollisuus hylätä joukkueen suoritus.

Heimo Turunen