Valtakunnalliset yrittäjäpäivät 2010

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät

Olin 22.-24.10 Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Turussa. Otin valokuvia ja tein juttuja eri puolille Suomea yrittäjien aluejärjestöjen lehtiin. Tässä juttu, jonka lähetin lehtiin.

”Vimma ja kipinä” oli teemana 22-24.10 Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Turussa. Päiville osallistui yli 2000 henkeä. Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi valittiin hallituksen puheenjohtaja Mikko Simolinna Pukkilasta. Hän voitti äänestyksessä äänin 1331-801 vastaehdokkaansa, kaksi vuotta Suomen Yrittäjien puheenjohtajana toimineen Jarkko Wuorisen. Tavoitteekseen uusi puheenjohtaja laittoi Suomen Yrittäjien saamisen entistä voimakkaammaksi elinkeinojärjestöksi ja 10 vuoden sisällä Suomen ykköseksi elinkeinoelämän vaikuttajista. Hän kertoi yrittäjärintamalla olevan mittavia haasteita muun muassa teollisuuden työpaikkojen puolesta, väestön ikääntymisen vuoksi ja julkisen talouden velkaantumisen saamiseksi tasapainoon.

Uusiksi varapuheenjohtajiksi valittiin Jyrki Mäkynen Seinäjoelta ja Teppo Mikkola Mynämäeltä sekä entisinä jatkavat myös äänestyksen jälkeen Jorma Kortesoja Oulaisista ja Kirsi Åkerlund Espoosta. Varapuheenjohtajaehdokkaina olivat myös Sirpa Alho-Törrönen Varkaudesta, Kaarina Jokinen Asikkalasta, Mauri Kivistö Tampereelta, Jari-Pekka Koponen Hankasalmelta, Pentti Rantala Helsingistä ja Anne Suominen Eurasta.

 

Yksinyrittäjät eivät toimi yksin

Päivillä julkistettiin Suomen Yrittäjien syyskuussa 2010 tekemä yksinyrittäjäkysely, jonka tuloksena todettiin yksinyrittäjä tekevän työtään yrittäjäverkostossa. Yli puolet yksinyrittäjistä ilmoittaa toimivansa verkostomaisesti oman toimialansa tai sitä täydentävien yritysten kanssa. Joka kolmannen yksinyrittäjän yhteistyöverkoston laajuus on vähintään kuusi yritystä tai yrittäjää.

Osa yhteistyöstä on kiinteää taloudellista yhteistyötä 2-3 muun yrittäjän tai yrityksen kanssa.

Mitä pitempään on toiminut yrittäjänä, sitä varmempaa on yrittäjyyden jatkaminen. Siirtyminen palkkatyöhön ei heitä houkuttele. Työn sivukuluja pidetään liian suurina, jotta yksinyrittäjä palkkaisi ensimmäisen työntekijän. Sivukulujen pitäisi vähintään puolittua nykyisestä, jotta palkkaamiseen oltaisiin valmiita.

Liittokokous antoi julkilausuman harmaan talouden saamiseksi kuriin. Suomen Yrittäjät haluaa tehostaa ennakoivaa tarkastusta harmaan talouden torjumiseksi. Näin voitaisiin parantaa rehellisten yritysten kilpailumahdollisuuksia ja pienentää harmaan talouden osuutta koko taloudesta.

 

Yrittäjäpäivien juhlapuhuja, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kiitteli pk-yrityksiä siitä, että niiden käyttäytyminen vaikutti ratkaisevasti siihen, että viimeaikainen lama ei johtanut suurtyöttömyyteen.

-Yrittäjät sopeuttivat liiketoimintansa laman olosuhteisiin, mutta pitivät henkilöstönsä työssä tai käyttivät lomautuksia. Pekkarinen korosti, että pk-yritykset ovat myös jatkossa keskeisessä roolissa Suomen uuden talouskasvun aikaansaamiseksi. Tulevaisuuden huolenaiheina Pekkarinen näki globalisaation ja ikääntymisen. Veronkiristykset hän sanoi torjuvansa pk-yritysten osalta. Elinkeinoministeri toivoi ammatillisen koulutuksen laadun parantamista siten, että se antaa valmiuksia yrittäjyyteen. Valtion hallinnon palveluiden tulee olla räätälöity yrittäjien tarpeisiin. Samalla Pekkarinen lupasi, että työ- ja elinkeinoministeriössä pyritään palvelemaan yrittäjiä entistä tehokkaammin.

 

Huolenaiheita verotusuudistuksesta

Toimitusjohtaja Jussi Järventaus kertoi katsauksessaan, että verotuksen uudistamisesta käytävä keskustelu on ollut ongelmallista yrittäjän kannalta. Yrittäjien verotuksen keventämisen sijasta verotusta suunnitellaan kiristettäväksi. Keskusteluilmapiiri on muuttunut huolestuttavaksi talouskasvun ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan turvaamisen kannalta.

-Panostamme voimakkaasti siihen, että verouudistuksesta tulisi suotuisa yrittäjyyden ja sitä kautta koko kansan talouden kannalta, totesi Järventaus.

 

Valtakunnalliset Yrittäjäpalkinnot jaettiin 42. kerran. Palkinnon sai neljä yritystä, joiden liikeideat kantavat Suomea.

-Yrittäjiä arvostaa Suomessa peräti 78 prosenttia, joten yrittäjien arvostus on Suomessa huippuluokkaa. Tosin arvostajista soisi yhä useamman alkavan myös yrittäjäksi, totesi Fennian toimitusjohtaja Antti Kuljukka. Palkitut yritykset olivat  retkeilyvarusteita siviileille ja varusteita armeijalle valmistava Finn-Savotta Oy Karstulasta, teknistä tukkukauppaa, muun muassa traktoreita ja traktoreiden osien maahantuontia harjoittava, Isojoen Konehalli Oy – IKH Kauhajoelta, olutta, siideriä ja virvoitusjuomia valmistava Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Laitilasta ja energiaa lämmön muutoksilla siirtävä Vahterus Oy Kalannista.

 

Puolueet pohtivat yrittämisen kannusteita

Yrittäjäpäivien toisena päivänä lauantaina puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat toivat näkemyksiään esille yrittäjäaiheisessa paneelikeskustelussa, jonka juontajana toimi Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio. Keskustelun pääteemassa: ”Ovatko yrittäjyyden kannusteet kohdallaan” oli voimakkaimmin esillä yrittäjien verotaakan keventäminen. Julkishallinnon roolia yrittäjyyden tukemisessa pidettiin tärkeänä ja etenkin aloitteleville yrittäjille toivottiin nykyistä enemmän kannustimia muun muassa tarvittavaa joustoa ja helpotusta byrokratiaan. Myös yrittäjän sosiaaliturvaa haluttiin parantaa. Kaikki tuntuivat yhtyvän paneelissa nousseeseen perusnäkemykseen, että ”työpaikkoja tarvitaan ja yrittäjät luovat niitä”.

 

Yrittäjäpäivien lauantaiaamupäivän Vimma ja Kipinä –seminaarissa Linnateatterin teatterinjohtaja Mikko Kouki selosti kuinka luovuudella päästään eteenpäin, voitetaan vaikeudet ja saadaan yritys, myös teatteri, kannattavaksi. Vuonna 2003 perustettu, ympäri vuoden toimiva, turkulainen ammattiteatteri on noussut Suomen kuudenneksi suurimmaksi teatteriksi, jossa on vuosittain noin 100 000 kävijää.

Tutkimusjohtaja Mika Aaltonen Aalto yliopistosta käsitteli teemaa mistä uudet asiat tulevat. Maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla tänä vuonna palkittu Bioferme Oy:n toimitusjohtaja Merja Scharlin kertoi, kuinka pienestä alusta, sinnikkyydellä ja lujalla uskolla omaan tuotteeseen, luodaan menestyvä, terveellisiä ja terveyttä edistäviä elintarvike- ja luomutuotteita valmistava yritys.

 

Sosiaalinen media kasvaa

Lauantai-iltapäivänä oli valittavissa neljä eri seminaaria, joissa oli aiheina; Yksinyrittäjä – luova verkostoituja, Lisää vaikuttavuutta markkinointiin, Miten saan yrityksestäni kiinnostavan rahoittajan kannalta ja Nuorten yrittäjien bisnestreffit, jossa oli esillä muun muassa kasvava sosiaalinen media.

-Yrittäjä on sosiaalisessa mediassa itse mukana, joka suuri ero perinteiseen markkinointiin, jakoi omia kokemuksiaan Petri Hollmén Lyyti Oy:stä.

-Hae kiinnostavat toimijat ja osallistu keskusteluun, silloin sinut myös löydetään! Kannattaa aloittaa pienestä ja kasvu tulee sen jälkeen. Ole verkossa itse hyödyllinen, ole tavoitettavissa ja ole aito, neuvoi Hollmén. Hän kertoi, että Internetissä toimiessa laajentumiselle ei ole ylärajaa ja varsin hyödyllistä on myös nähdä, mitä itsestäsi kirjoitetaan.

 

Päivien viihdeohjelma oli monipuolista. Perjantai-iltana kokoonnuttiin Turkuhalliin tervetuloiltaan jääkiekko- tai muissa urheiluvarusteissa. Lauantai-illan juhlagaalan juonsivat Janne Porkka ja Lola Wallinkoski. Musiikkia esitti vaskipuhallinorkesteri Aura Brass Band ja tanssiaisissa esiintyi 29 kultalevyä saanut legentaarinen veljespari Matti ja Teppo. Ensi vuonna Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät ovat Seinäjoella 21.-23.10.