maanantai 25.1.10

Viime perjantaina oli mielenkiintoinen kokemus, kun sain olla Pudasjärven Sarakylässä uuden robottinavetan avajaisissa Sirpa ja Juhani Jurmun Leililän tilalla. He ovat pitäneet Juhanin sukutilaa vuodesta 1999. Sirpa kertoi olevansa kotoisin Kuusamosta. Navettaan asettuu reilut 100 eläintä, joissa aluksi on suuri osa nuorta karjaa ja vain noin 30 lypsävää. Kunhan nuori karja aikuistuu, lypsäviä tulee olemaan 60-70, jonka määrän lypsämiset yksi lypsyrobotti pystyy hoitamaan.

Navetan rakennustyöt ovat alkaneet viime heinäkuussa ja miestyötunteja oli kertynyt 2700, kertoi rakennustöistä vastannut Alpo Konola Rantsilasta. Pudasjärven LVI- ja Rautatarvike oli urakoinut sähkö- ja putkityöt, joita putkia oli varmaankin useita satoja metrejä, ellei kilometreittäin navetassa. Esko Viitala ProAgriasta oli esittelemässä maatilojen energiasäästöohjelmaa, joka oli julkistettu juuri valtakunnallisestikin yhtenä hallituksen ohjelmana. Maitotilaneuvoja Sirkku Kaijala korosti oman tilan rehuntuotannon merkitystä ja pyrkimyksenä on, että kallista ostorehua tarvitsisi mahdollisimman vähän. Sarakylän koulun kaikki 46 oppilasta tulivat onnittelukäynnille viiden kilometrin päässä olevasta koulustaan kolmen opettajan ja keittiöemännän kanssa. NHK-Keskus oli toimittanut Lely astronaut lypsyjärjestelmän ”lypsyrobotin” ja paikalla ollut myyntimies Markku Törmikoski, joka myös kertoi, että tänään on avattu yritykselle oma myyntipiste Pudasjärvelle. Rahoittajan Pudasjärven Osuuspankin näyttävä valomainos oli esillä ja toimitusjohtaja Teuvo Perätalo oli onnittelijana mukana avajaisissa. Jari Hannula oli esittelemässä yrityksensä T.J Pyykkönen Oy:n ratkaisuja automatisoiduista ratkaisuista karjatiloille. Hän oli toimittanut lietealtaan, jonka koko piti olla niin suuri, että sinne mahtuu tarvittaessa koko vuoden lietelanta.

Suomen Rehun tuotteita esitellyt Kullervo Palovaara Hankkija-Maatalous Ranua sanoi tehneensä Jurmujen kanssa yhteistyötä parikymmentä vuotta viimeaikana rehujen toimittajana ja sitä ennen semilogina. Atria hankkii lihaa maidontuottajilta ja heidän kanssaan halutaan tehdä hyvää yhteistyötä kertoivat grillimakkaroita jakaneet Ari Salmela, Pertti Karjalainen ja Kauko Nissi. Heidän pisteensä olikin suosittu, sillä koko ajan oli siinä pitkä jono. Vierailijoita kävi päivän aikana arviolta noin 500, osa heistä pitkienkin matkojen takaa. Pohjolan Maidon tuotantoasiantuntija Pekka Petäjä-Suvanto selvitti toimittajalle, että Pohjolan maito ostaa tiloilta maidon ja myös hoitaa kuljetuksen ja myy maidon Valiolle, pääosa Ouluun, josta hänkin oli matkustanut Pudasjärvelle. Hän kertoi vastaavien robottinavettoja valmistuvan viikon sisällä neljä Pohjanmaalla, Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän oli tuonut avajaisyleisön maisteltavaksi Valion jogurtteja ja mehuja. Olipa tosi mielenkiintoinen reissu. Olisi tehnyt mieli olla vielä pitempäänkin, mutta työt jo kutsuivat ja 26 asteen pakkasessa läksin ajamaan kotia kohden maatila-asioista huomattavasti lisää oppineena.

Pyrkimyksenä on tehdä myös mielenkiintoinen juttu Pudasjärvi-lehteen.

 

Lauantaina oli valtakunnan sarjan IV tason keilakisa Sotkamon keilahallilla, jossa keilaan puolankalaisessa Jummien joukkueessa. Ennen kisaa oli meillä Jummien vuosikokous. Siinä oli mukana Eila Heikka, Sari Moilanen, Tapio Jurva, Tuula Huovinen, Matti Kaikkonen, Ritva Mensonen sekä Aarne ja Helena Kehänen. Keilaus alkoi klo 11. Voitimme Ryhdin ja Tihiksen Kajaanista. Pari ottelua oli aivan lähellä, kumpiko voittaa ja kaksi hävittiin reilusti. Mukana oli seitsemän joukkuetta Puolangalta, Kajaanista ja Sotkamosta. Minulla oli kuuden sarja 975, keskiarvo 162,50, paras tulos oli 178. Olin joukkueestani toiseksi paras, Matti oli paras. Olemme joukkueena viimeisenä, vaikka tällä kerralla voitimmekin yhteistuloksissa Ryhdin. Kaikkiaan olin tämän päivän 25, kun keilaajia oli kaikkiaan 35. Kahden viikon kuluttua on Kuortaneella keilauskoulutusta, jonne lähdemme koko porukalla ja ehkä pitää ottaa käyttöön uusi keilapallokin. Jospa siitä tulokset hieman paranisivat.