Juttumatkoilla Pudasjärvellä perjantai 18.12.2009

Olipa mukava käydä lenkillä tänä aamuna, kun pakkanen oli lauhtunut alle 10 asteeseen. Lenkkikavereina olivat Niko ja Eini. Juoksimme radan vartta Lintulan kaupunginosaan, josta asuimme kuuden vuoden ajan vuodesta 2000 lähtien. Tuttu lenkkipolku ja lentopallokenttäkin ohitettiin. Tulomatkalla sain tutustua Höyhtyän kohdalta tehtyyn uuteen kävelysiltaan rautateiden yli. Pudasjärven joululehteä tehdään kuumeisesti. On viimeinen päivä saada siihen vielä ilmoituksia ja juttujen puhtaaksikirjoittamista on tiedossa viikonloppunakin. Eilen kävin mielenkiintoisilla juttumatkoilla Pudasjärvellä. Syötteellä ollaan aloittamassa Luppovesi tekojärven kaivaminen. Järvestä tulee ½ km pituinen ja leveyttäkin oli satoja metrejä. Maata siirretään yli 200 000

m3 noin kahden km päähän olevalle läjityspaikalle, jonne tulee 25 m korkea vuori. Maita voivat käyttää mm. rinteiden rakentamiseen ensi kesänä. Järvi palvelee kesällä virkityskäyttönä, koska siihen tulee mm.uimaranta. Alkutalvesta siitä saadaan Syötteen rinteiden ja ensi lumen ladun lumetukseen vesivarastona. Maansiirtotyöt alkavat heti uudelta vuodelta ja nyt oli jo puusto raivattu ja läjityspaikalle tehty kiertotie 20 m3 kuorman ottaville dumppereille.

 

Illalla olin maahanmuuttajien vastanottokeskuksessa Pudasjärvellä. Siellä oli avoimien ovien päivä. Asukkaat ovat alle 18 vuotiaita yksinään Suomesta turvapaikkaa hakevia nuoria. Eniten oli Somaliasta ja sitten noin kymmenestä eri maasta nuoria. Sain heitä jututtaa. Pisimpään eli yli vuoden Suomessa olleet nuoret osasivat jo vähän suomeakin. Taiteilija Kari Tykkyläinen oli käynyt nuorten apuna maalaamassa vastaanottokeskuksen käytävien seiniä värikkäämmiksi erilaisilla kuvilla. Olipä mielikuvitus päässyt valloilleen ja paikkaan oli tullut piristystä kummasti.

Irakilaispojat paistoivat leipää ja keittivät riisiä. Pari somalialaistyttöä olivat tulleet juuri työhön tutustumisestaan Karhupajalta. Ihan mielenkiintoinen kokemus ja lisää juttua löytyy näistä matkoista ja muistakin eilisistä juttukohteista ensi viikon Pudasjärvi-lehdestä, joka näkyy myös kokonaisuudessaan netissä www.pudasjarvi-lehti.fi.