Testijuoksua ja elokuvissa

Eilen lauantaina kävin juoksemassa Iissä testijuoksun 10 km. Mukana oli noin 80 juoksijaa. Lähtöpaikalla yksi juoksijoista, Antero Mikkonen Oulusta, lausui Kalevalan päivään liittyviä runoja. Se antoi kivan lähtötunnelman juoksulle 10 asteen pakkasessa ja aurinkoisessa kevätilmassa. Olin ainoa, joka ei päässyt alle tunnin, mutta sain parannettua kuitenkin aikaisempia aikojani. Sain mitalin, koska tämä oli neljäs osallistumiseni juoksuun näiden lumien aikana. Painoa olisi saatava vähintään 5 kg pois, mieluummin enemmän. Se helpottaisi juoksemista ja muutakin elämää. Kiitokset juoksun järjestäneelle Iin Yritykselle, jonka uskolliset vapaaehtoiset työntekijät mahdollistivat juoksemisemme.

Iltapäivällä läksimme Eilan kanssa katsomaan elokuvan ”Putoavia enkeleitä”, joka kertoo Lauri Viidan (Tommi Korpela) ja Aila Meriluodon (Elina Knihtilä) värikkään tarinan heidän kuvitteellisen tyttärensä Helenan (Elena Leeve) näkökulmasta. Se on kahden suuren taiteilijan voimakas rakkaustarina, nuoren naisen kasvukertomus – sekä samalla merkittävä kotimaisen kulttuurielämän aikalaiskuvaus 1940-50-lukujen murroksen keskellä. Ennestään Lauri Viita oli nimenä tuttu, mutta nyt tiedän hänen elämästään huomattavasti enemmän muun muassa hänen skitsofrenia sairaudestaan.