Liikemies Toivo Sukari: Usko itseesi ja virtaa pitää olla!

Nordealla Oulussa oli perjantaina 20.3 yrittäjien aamiainen, jossa mukana oli liikemies Toivo Sukari. Hänen esiintymisensä oli vetänyt viidennen kerroksen salin täyteen, lähes 100 henkeä oli paikalla – enemmän kuin tavallisesti näissä tilaisuuksissa. Tilaisuuden veti Nordean johtaja Juha Kivelä ja johtaja Kari Ollikainen Nordean Henkivakuutuksesta piti lyhyen, rahan arvoisen tietoiskun yrittäjien vapaaehtoisista eläkkeistä, jolla voi nostaa yrittäjien keskimääräistä 794 euron yrittäjäeläkettä.

Liikemies Toivo Sukari kertoi syntyneensä maanviljelijän poikana Turun seudulla. Opiskeluista hän ei oikein innostunut missään vaiheessa ja läksi yrittäjäksi jo nuorena. Hän kokeili koulun jälkeen sikalan pitoa ja se laajeni vuosi vuodelta. Lisäksi hän markkinoi muun muassa joulukuusia ja saunavihtoja. Isä oli kiertävänä huonekalukauppiaana ja Toivo oli siinä isänsä apuna. Armeijan jälkeen Toivo hankki oman käytetyn kuorma-auton, jolla alkoi kiertää itse kauppaamassa huonekaluja.

–Aluksi olin niin ujo, että se haittasi kaupankäyntiä, mutta hyvä menestys ja kauppojen syntyminen rohkaisivat.

Jonkin ajan kuluttua nuori liikemies perusti oman huonekaluliikkeen Maskuun, joka on siellä vieläkin. Hän rakensi siihen aikaan monien mielestä aivan ”liian suuren” kaupan hiekkamonttuun. Menestyksen salaisuus oli kuitenkin suuruudessa, joten sinne tuli asiakkaita kauempaakin. Kauppa alkoi menestyä heti avaamisen jälkeen. -Usko itseesi ja virtaa pitää olla, sitä Sukari korosti.

-Siitä alkoi sitten toisten Masku huonekaluliikkeiden rakentaminen ympäri maata, nykyisin myös Oulussa.

Varsinaisen varallisuutensa Sukari kuitenkin kertoi hankkineensa kiinteistöbisneksessä. Hänelle, kuten niin monelle muulle yrittäjälle, on tullut liiketoiminnassa myös rönsyjä. -Tälläkin hetkellä jotkin toimialat, joissa olen sijoittajana mukana, tuottavat tappiota ja pitää tosissaan miettiä, mitä niiden kanssa tehdään, kertoi Sukari.

Lempäälään ideaparkin rakentamisessa hän ei ottanut kunniaa kokonaan itselleen. –Siinä on ollut monta pätevää ja korkeasti koulutettua henkilöä mukana eli vaikka itsellä ei ole koulutusta, arvostan sitä yli kaiken ja käytän korkeasti koulutettuja ihmisiä liiketoiminnassani, hän totesi. Ideapark on saavuttanut sille asetetut tavoitteet, eli se on muodostunut erittäin suosituksi matkailupaikaksi. Siellä oli käynyt kuulijoistakin noin 80 % (testattiin kädennostolla). Tällä hetkellä Lempäälän Ideaparkissa on mittava laajentamishankekin meneillään. Tampereen puoleiseen päähän tulee kylpylä ja hiihtoputki, joka tulee olemaan elämys; 1,2 km matkalla voidaan kokea Alpit, järviä, eläimiä eli siellä hiihtäminen ei ole pelkkää yksitoikkoista ”putkea”.

Kiimingin ideaparkin toteutumisessa Sukari näki elinehtona, että siitä voidaan tarjota yrittäjille tilaa edullisesti. Tavallisesti kauppakeskusten liiketilavuokra on 25 euron paikkeilla. Kiimingin kunnan ilmaisen tontin vuoksi ja edullisilla rakennuskustannuksilla vuokrataso voidaan pitää 15 euron paikkeilla neliömetriltä (Lempäälässä 14 e). Monipuolisen yrittäjäkunnan tulo, maailman ensimmäinen katettu huvipuisto sekä muiden monipuolisten palvelujen tarjoaminen tuo ihmiset kaukaa, myös ulkomailta saakka ja siitä hyötyy koko Oulun seutu. Kiimingin Ideapark tulee olemaan maailman suurin puinen rakennus, jossa olisi ekologinen ja kustannustehokas lämmitysjärjestelmä. Itse rakennuksen lämmitys ei maksa mitään, jäähdyttäminen vie energiaa. Rakennuksessa kävellään. Autoilla ajo ei vie liikkeistä toiseen energiaa eikä saastuta.

Negatiivisten asenteiden ja puheiden ansiosta Ideaparkkia ei ole tarvinnut mainostaa yhtään, vaan sen ovat tehneet hankkeen vastustajat, eli vastustuksesta on ollut myös hyötyä hankkeen toteutumiselle. Ideapark tunnetaan maanlaajuisesti ja maan rajojen ulkopuolellakin. Kiimingin lisäksi Vihdissä on suunnitelmat pitkällä eikä Pieksämäen alueen hankettakaan ole haudattu.

Kiimingin Ideaparkin rakentamistöiden alkamiseksi kahden kuukauden kuluttua olisi kaikki valmiina; rakennusurakoitsija, rahoitus, varaukset yli puolet yrityksistä – kun vain kaava-asia ratkeaisi myönteisesti. Neuvotteluja tästäkin on käyty myönteisessä hengessä, mutta peikkona on se, että joku valittaa. Kaikkien oikeusasteiden läpikäyminen viivästyttäisi jopa vuodella rakennushankkeen aloittamista.

Ideaparkin avainsanana ei ole kauppakeskus, vaan suuri matkailukeskus. -Mitäpä tuumaatte, jos rakennettaisiin Titanic kuivalle maalle Ideaparkin yhteyteen? Se on tuttu ja se toisi japanilaiset, kiinalaiset, amerikkalaiset ja maan ääristä saakka turisteja Oulun seudulle, heitti Sukari, joka kantaa myös huolta Oulun seudun nuorisotyöttömyydestä. Uusi matkailukeskus työllistäisi nuoria suuret määrät.

Toivo Sukari kertoi, että hänen elämänsä ei ole ollut pelkkää myötäkäymistä. -Lama-aikana 90-luvulla koin burnoutin, joka vei joksikin ajaksi työkyvyn ja äänikin meni, ja siihen tarvittiin usea leikkaus. Vaarana oli ääneni menettäminen kokonaan, mutta sitkeällä kuntoutuksella ääni palautui.

Sairastumisesta oli hyötyäkin. Silloin aloitin urheilemisen ja sain jätettyä tupakoinnin, josta olen tosi hyvilläni. Ilman hyvää kuntoa en pystyisi nykyään tätä työmäärää ja vastuita hoitamaan. Hyvän olon saan liikunnasta eikä viikonloppunakaan tarvitse hyvän olon saavuttamiseksi perjantaipulloa, puhumattakaan maanantaipullosta, Sukari totesi.

-Joka puolella nykymaailman menossa säteilee negatiivisuus. Tiedotusvälineet hehkuttavat joka päivä kuinka se ja se yritys lomauttaa ja irtisanoo työntekijöitä, lama-ajasta puhutaan päivittäin, mustaa näkyy joka puolelta. Tämä johtaa ihmisten henkiseen lamaan, joka on kaikkein pahinta. Tällainen fiilinki pitäisi saada pois. Voimme omalta osaltaan pitää esillä, että suomalaiset ovat luonteeltaan energisiä, positiivisia ja tärkeää on usko siihen mitä tekee. ”Uskoa riittävästi, niin voidaan siirtää vaikka vuoria”, se pitää paikkansa. Haluan täälläkin jakaa teille energiaa ja virtaa. Uskon, teen, aurinko paistaa, terveys, siinä avainsanoja tälle päivälle ja tästä eteenpäin. Kenellekään en toivo stressiä, se kuluttaa hirveästi. Henkinen lama on tosi suuri ja paha asia, jota emme toivo Suomelle, emmekä kenellekään!