Opastoiminta kiinnostaa

Tänään ilmestyi Pudasjärvi –lehden viides numero Pudasjärven Yrittäjien kanssa yhteistyössä. Juttuja oli niin paljon, että lehdestä tuli 20-sivuinen. Lehdestä otettiin myös ylipainos, joten lehtiä on mukaan otettavissa huoltoasemilla ja muissa ohikulkijoiden käyttämissä paikoissa. Pudasjärven Yrittäjillä on takanaan vilkas toimintavuosi, jossa on ollut runsaasti tapahtumia. Erikoisesti on kiinnittänyt minuun myönteistä huomiota se, että kaupungin omistama Pohjantähti on ottanut niin aktiivisen otteen yrittäjäiltojen järjestämisessä ja tekee ne yrittäjäyhdistyksen kanssa yhdessä. Ensi vuonnakin on luvassa yrittäjien yhteisiä kokoontumisia eri teemojen ympärillä parin kuukauden välein. Myös kaupungin johto on ollut aktiivisesti näissä mukana. Illoissa tulleet ideat eivät jää vain puheasteelle, vaan ne otetaan jälkeenpäin aktiiviseen tarkasteluun ja kehittelyyn.

Minulla on ollut ideana saada käyntiin turistiopastoiminta Pudasjärvellä, onhan vastaavaa toimintaa aktiivisesti Kuusamossa, Suomussalmella, Kajaanissa, Kuhmossa ja tietenkin Oulussa. Tunnen vieläkin em paikkakunnilla toimivia oppaita. Aikanaan myös Puolangalla oli yhdeksän koulutettua opasta ja Vaalassa peräti parikymmentä. Valitettavasti aktiivisimmat oppaat muuttivat paikkakunnalta ja sitten toiminta hiipui. Itse olin siihen aikaan innostunut opastamisesta ja kaipaan linja-autoretkien ja matkalaisten mukavaa tunnelmaa edelleen. Monet Lappiin tai Paljakkaan, Suomussalmelle tai Ukkohallaan menevät linja-autot pysähtyivät Puolangalle, teimme kiertoajelun, jossa kävimme mm. kunnanvirastolla ja kirkossa. Valtuustosalissa selostin Niilo Hyttisen ”Hevosmiehen puheet” -taulun ja kirkossa oli mielenkiintoista kertoa alttaritaulun pudasjärveläisen apteekkarin Paavo Tolosen maalaama ”Tulkaa minun tyköni” esittämä kertomus. Kiertoajelut päättyivät yhteiseen ruokailuun paikalliseen Esterin kahvilaan tai Pohjanporttiin, myöhemmin Metsolaan. Monet ryhmät halusivat käydä tutustumassa myös omistamani Puolanka -lehden toimintaan. Vuosikymmenien kuluttuakin joissain suurissa tapahtumissa tulee joku nykäisemään hihasta ja kertoo olleensa opastamallani tai johtamallani linja-autoretkellä ja vielä muistaa paikat joissa käytiin ja jopa selostustani.

Olen esittänyt ideaani muutamille henkilöille Pudasjärvellä ja kaikki ovat suhtautuneet myönteisesti asiaan – jopa innolla. Uskon ja toivon, että viimeistään ensi syksynä alkaisi opaskurssi, josta valmistuneet oppaat voivat kertoa turisteille paikkakunnan palveluista, historiasta ja kaikkea heitä kiinnostavista asioista ja eiköhän tällainen toiminta jätä myös lisäeuroja kaupungin yrityksille.