Tohtorinväitöstilaisuudessa eka kertaa mukana

Sain olla ensimmäistä kertaa elämässäni mukana tohtorinväitöstilaisuudessa kun Utajärven kunnan kehitysjohtaja Asko Merilä väitteli tohtoriksi 10.10 Rovaniemen yliopistolla. Otin myös kuvia ja tein pariin lehteen tilaisuudesta jutunkin. Tohtoriksi Merilä väitteli ”Muutoskyky ja laatuperustaisen kunnan tuloksellisuus – Tapaus Utajärvi”. Vastaväittäjänä oli dosentti Timo Aarrevaara Tampereen yliopistolta ja kustoksena professori Jari Stenvall. Tilaisuudessa oli läsnä kuutisenkymmentä henkilöä. Utajärveltä oli Oulun kautta linja-autokuljetus.

Väitöstilaisuus alkoi klo 12. Luentosaliin oli yleisö kokoontunut hyvissä ajoin. Itse päähenkilöt kävelivät eteen omille paikoilleen akateemisen vartin jälkeen alkamisajankohdasta, kustos ja vastaväittelijä käsissään tohtorinhatut. Tilaisuuden avasi kustos, jonka jälkeen Merilä piti avauspuheensa eli lectio praecursorian. Hän puhui vajaa kuusi vuotta kestäneestä tutkimuksestaan Utajärven kunnan muutoskyvystä ja laatuperustaisen kunnan tuloksellisuudesta. –Henkilöstön merkitys on suuri ja heistä on huolehdittava hyvin. Työntekijöiden uudistuminen tuloksellisuudessa on tärkeimpiä asioita, totesi Merilä. Utajärven kunnassa on rakennettu koko organisaatioon ISO -9001 laatustandartin mukainen toimintajärjestelmä, jossa Utajärvi on ensimmäisenä kuntana mukana. Järjestelmää toteutettaessa on saatu 10 % parannus kunnan käyttökatteeseen. Vastaväittäjä esitti sitten oman puheenvuoronsa, jossa käsitteli Merilän 295 sivuista väitöskirjaa. –Kahdensadan sivun jälkeen päästään tässä asiaankin, hän totesi hieman huumorinpilke silmissään, vaikka muuten tilanne oli hyvin arvokas ja virallisen oloinenkin. Kysymysten ja vastausten käsittely kesti pari tuntia, jona aikana vastaväittäjä esitti 42 kysymystä ja sai saman verran vastauksia Merilältä. Loppulausunnossaan dosentti Aarrevaara ilmoitti, että esittää tohtorinväitöskirjan hyväksymistä ja lupasi, että tohtorin hattu luovutetaan Merilälle vielä tämän vuoden puolella. Tämän jälkeen, kun väitöstilaisuuden osallistujat poistuivat salista, seurasi onnittelujen vastaanottaminen ja yliopisto tarjosi kaikille osallistujille täytekakkukahvit.

Illalla oli Merilän Kartanossa vastaväittäjän kunniaksi järjestetty karonkka, johon osallistui runsaasti arvovaltaisia vieraita, Askon sukulaisia, työtovereita ja ystäviä. Ruokailun jälkeen oli puheita ja lahjoen antamisia. Asko Merilän sisarukset onnittelivat veljeään mukaansatempaavalla musiikkiesityksellä.

Puheissa kävi ilmi, että väitöskirjan ansiosta Utajärven kunta on saanut paljon myönteistä julkisuutta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää muissakin kunnissa ja organisaatioissa.