Papan vierestä

ME – MUMMU JA PAPPA
Ikkunasta näen miten syksy on päässyt valloilleen. Pihapensaat hehkuvat kilpaa ja silloin kun aurinko vilahtaa, ovat ne koivut, joissa on jo keltaisen lehdet, kuin kultaa. Osassa koivuja on vielä ihan kesänvehreät. Mistähän sekin johtuu.

Syksy on kyllä mukavaa aikaa. On niin kiva kävellä hämärtyvässä, kuulakkaassa illassa. Lieneekö sillä merkitystä, että olen syksyllä syntynyt, merkitystä, että syksystä juuri pidän.

Syksyllä syntyi, 9.9. Heimon tyttärelle Lealle (ja tietenkin hänen miehelleen Lasselle) pieni poika. Heimo oli kyllä niin otettu, kun on papaksi pääsi, ettei tiennyt mitenkä päin olisi ollut. Nyt sitten saan minäkin herätä aamuisin papan vierestä, kun aiemmin on Heimo saanut/joutunut heräämään mummun vierestä. Minun lapsenlapseni Mikko on iso poika. Tammikuussa täyttää 10 vuotta. Ja lokakuussa lähdemme kahdestaan Mikon kanssa viikoksi Rhodokselle.

JEMMA

Minulla on ollut kuohuviini jemmassa toista vuotta ja olen ajatellut, että sitten avaan, kun tulee tarpeeksi arvokas ja rakastettu vieras meille. No, shamppajapullo (eli kuohuviini) poksautettiin kun tuli arvokas ja rakastettu “vieras” vaikkei meille asti ole vielä ehtinytkään. Kun saimme tietää, että Lea sai vauvan, niin tuntui, että eipä sitä parempaa voi ollakaan, joten tämän takiahan se pullo siellä jemmassa niin kauan oli.

Mutta mikä se “jemma” sitten on? Kuulostaa melkein ihmisen nimeltä, tai voisihan se olla koira tai hevonen. Jos laittaisin jyviä jemmaan, olisin kai jyväjemmari. Olenko nyt sitten pullojemmari? Minulla kuohuviinipullojemma on kaappi, mikä on kirjahyllyssä (vaikka on pikemminkin koristehylly). Nyt siellä ei taida olla mitään jemmassa, joka on hyvä asia, kun pitää hyllykkö siirtää olohuoneesta työhuoneeseeni. Onpahan vähemmän Markuksella tyhjentämistä. Markus on meidän uusi työntekijä, kun Mari lähti toisiin hommiin. Varsinaisestihan Markuksen työnkuvaan ei kuulune mikään olohuoneen hyllyjen tyhjentäminen, mutta avuliaana ihmisenä lupasi tehdä sen. Kirjahyllyni on koristehylly siksi, kun ei siinä taida olla yhtään kirjaa. Olen laittanut autotalliin matot lattioille, vienyt sohvan sinne ja laittanut kirjahyllyt kiertämään pitkin seiniä. Kirjoja on kertynyt minulle niin paljon, ettei ne ihan pikkuhyllyyn mahdukaan. Voisi ihan hyvin luopua osasta kirjoja. Ehkä järjestän kirjakirppiksen.

ROMAANEISTA VOISI JO LUOPUA

Olen tehnyt jo muutaman vuoden surutyötä kirjoista luopumiseksi, mutta vielä ei ole ollut luopumisen aika. Muutamia kirjoja ovat ystävät ostaneet eurolla-parilla. Romaaneista voisi ihan hyvin jo luopua, kun ei niitä monta kertaa yksi ihminen lue. Paitsi esim. Päätalon tuotantoa olen lukenut uudelleenkin. Ja runokirjathan ovat sellaisia, että niitä voi lukea aina uudelleen ja uudelleen. Tietokirjoja voisi joitain säilyttää, mutta tietosanakirjasarjaa ei enää tarvi- kaikki tarvittavahan (tai ainakin lähes) löytyy netistä. Pitää vain muistaa että sielläkin on sitten monenlaista tietoa.

Eliisa, meidän oppisopimuslainen, on oppinut nopeasti taittoa ja mainosten tekoa. Helpottaa minun työtaakkaani melkoisesti. Ja kivan näköisiä mainoksia Eliisa tekee. Meillä on ollut onnea, kun olemme saaneet mukavat ja ahkerat, sekä oppimishaluiset työntekijät. Sitten Heimolla on aina noita yhteistyökumppaneita, jotka tekevät keikkaluontoisia töitä. Yksi tällainen tärkeä ihminen on Räisäsen Rauni, toimittaja. Hän on ollut Heimon töissä jo Puolanka-lehden aikoihin. Raunin poika, Teppo, on myös ollut Heimon töissä ja (on nyt “arvokas” yliopistoihminen) on käynyt jo silloin opiskeluaikoinaankin, minua ohjailemassa taittamisen saloihin. Kyllä aikoinaan sain useasti soitella Tepolle, mitä nyt teen, kun en saa pdf-tiedostoa tehtyä – kone tekee niin ja näin, mutta aina väärin päin… Teppo saattoi sitten neuvoa, että laitappa rasti siihen tai ota rasti siitä pois, ja jotain tähän tapaan ja taas “vika” hävisi…

UUSI LEHTI PUDASJÄRVELLE

Nyt kun saimme ihka uuden ja ensimmäisen oman ilmaisjakelukaupunkilehden tehtyä ja se on tänään painettu, niin siinä esimerkiksi on Raunin tekemiä juttuja. Jospa nyt sitten saisimme lehden vaikka näille nettisivuillekin luettavaksi, niin sieltähän sitä voisi sitten lukea juttuja ja katsella mainoksia, mitä Pudasjärvellä osataan ja mitenkä siellä eletään.

Pitänee nyt sitten alkaa tekemään muita hommia, kuin tätä blogikirjoittamista. Jos aion siirtää kirjahyllyn työhuoneeseeni, niin pitää laittaa tietokone kiinni, kun pitää alkaa työpöydän siirtoon.

Ja ei kun töihin…