Kuntavaalimuistoja

Päivän puheenaiheena ja ajankohtaisena asiana ovat tulevat kuntavaalit (nimi uudistunut, ei siis enää kunnallisvaalit). Ehdokaslistat on jätettävä 16.9, annakkoäänestys alkaa 15.10 ja varsinaiset vaalit ovat 26.10. Eilen oli tiedotusvälineissä eri puolueiden kuntavaaliavaukset, muun muassa Kokoomus oli Linnanmäellä pitämässä samalla hauskaa. Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto olivat myös koolla Helsingissä ja antoivat julki omat vaaliteemansa. Keskusta on mielestäni virallisen avauksensa jo suorittanut.

Ehdokkaiden kysely on nyt kuumimmillaan eri kunnissa ja kaupungeissa. Itselläkin on siitä kokemusta toimiessani puolueaktiivina 70- ja 80-luvulla. Monta ehdokasta kävin kysymässä ja itsekin olin Tuusniemellä ehdokkaana ja pääsin nuorimpana läpi valtuustoon, samoin sen jälkeen Kaavilla, jossa olin myös valtuuston varapuheenjohtajana. Nyt ei kukaan ole ehdokkaaksi kysynyt eli siinä mielessä on tässä asiassa vetovoimani mennyt iän myötä alaspäin. En kyllä olisi tällä hetkellä suostunutkaan, vaikka olisi kysytty. Neljän vuoden kuluttua voi olla jo tilanne toinen – jos sittenkään tullaan kysymään.

No, olemme yrityksenä vaaleissa aktiivisesti nytkin mukana, kun teemme kahteen kuntaan Keskustalle lehden samoin Kokoomukselle kahteen eri kuntaan myös kuntavaalilehden eli saamme touhuta peräti neljän kunnan alueella. Samoin näyttää, että kuvaamme myös kaikki em puolueiden ehdokkaat näissä kunnissa. Näissä tilanteissa tulevat hyvät vanhan ajan muistot mieleen – osin ehkä kullattuina. Mutta hyviä muistoja ne ovat ja paljon on hyviä ihmissuhteita vieläkin jäljellä niiltä ajoilta – ja vieläpä eri puolueista.