Niilo Räsäsen 50 v juhlissa

Kävin viikko sitten lauantaina 9.8 nuoruuden ystävän ja naapurin, Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsäsen 50 v juhlassa Ryttylässä, lähellä Riihimäkeä. Meitä entisiä tuusniemeläisiä ja 39 vuotta ympäri vuoden toimineen rukouspiirin muitakin jäseniä oli paikalla useita. Niilo oli valokuvauskerhon jäsen ja myös valokuvaliikkeessäni työssä jonkin aikaa. Hän muun muassa otti hoitaakseen Kuva-Elias valokuvaliikkeeni hoitamisen ja viivästytti teologiseen menoaan puolella vuodella, että pääsin syyslukukauden ajaksi Raamattukurssille Ryttylän lähetyskouluun opiskelemaan -70 luvun puolen välin jälkeen.

Niilo aloitti huumorimiehenä puheensa jutulla, jossa eräs mies oli aloittanut ystävänsä 50v merkkipäiväjuhlan onnittelupuheenvuoronsa; ”Syntiä on tehty 50 -vuotta ja täällä vaan juhlitaan”. Sanat olivat kuitenkin johdanto anteeksiantamisen merkitystä sisältäneeseen puheeseensa. Armon ja anteeksiantamisen merkitystä Niilokin käsitteli puheessaan.

Seurat veti kokeneen esiintyjän taidolla Niilon aviopuoliso Päivi. Hän kertoi ihastuneensa Niilon silmiin, jotka tulvivat lempeyttä. Perheen lapset osallistuivat myös aktiivisesti ohjelmaan puhein ja musiikilla. Ohjelmassa olikin paljon musiikkia ja puheet olivat mielenkiintoisia. Viljo Räsänen Tuusniemeltä kertoi rukouspiiristä, joka viettää ensi vuonna 40-v juhlaa ja jossa Niilo oli aikanaan aktiivijäsen yhdessä muiden nuorten kanssa. Rukouspiirin onnitteluadressiin oli kertynyt 39 nimeä. Niilon sisar Maija-Liisa toi kuvin ja sanoin esille Niilon lapsuutta ja nuoruuden vaiheita. Hannalla oli enostaan sekä kummistaan puhe, jossa oli myös jumppaohjeita koko seuraväelle. Ohjeiden tehostamiseksi Hanna esitti ne savoksi eli Niilon syntymäpitäjän murteella. Päivin veljen Pekan ja hänen aviovaimonsa Eevan lauluesitykset olivat vertaansa vailla ja suuren vaivan olivat nähneet kaksi kaverusta, jotka lauloivat kitaran säestyksellä Niilon tohtorinväitöskirjan takakannen tekstin. Seurat päätti rovasti Matti Väisänen, joka kertoi kokeneensa Niilon kanssa hengellistä veljesyhteyttä ja samankaltaista luottamusta Raamattuun. Erityisesti hän kertoi ihailleensa Niilon positiivista asennetta, joka kestää myös ongelmatilanteissa.

Merkkipäiväjuhlaan oli sisällytetty runsaasti aikaa keskinäiseen seurusteluun ja olipa tosi mukava tavata ystäviä, joista osan olin nähnyt viimeksi yli 20 v sitten. Olen tosi iloinen, että sain olla juhlassa mukana!