Mamma Miaa katsomassa

Kävimme katsomassa alkuviikosta Mamma Mia elokuvan, joka on ABBAn ikivihreiden pop-laulujen tarinoiden inspiroima elokuva, aurinkoinen kertomus äideistä ja tyttäristä, vanhoista ystävistä ja uudelleen löydetystä perheestä. Pääosissa on mm. Meryl Streep ja Pierce Brosnan sekä nuorena morsiamena Amanda Seyfried. Maailman menestyneimmän discoyhtyeen ABBA:n musiikki on soinut jo pitkään Mamma Mia! -musikaaleissa ympäri maailman teatteri- ja konserttilavoja. Nyt menestysmusikaali on viimein saatu myös valkokankaalle, johon minäkin sain nyt tutustua.

Elokuva kertoo kreikkalaisella saarella 20-vuotiaan tyttärensä Sophien (Amanda Seyfried) kanssa hotellia pyörittävästä Donnasta (Meryl Streep). Tytär on menossa avioon ja hän haluaa juhlan kunniaksi saada viimein selville totuuden isänsä henkilöllisyydestä. Siksi hän kutsuu häihin myös äidin päiväkirjassa mainittuja entisiä kumppaneita (mm. Pierce Brosnan). Äidiltään salaa tietenkin.

Railakkaan menneisyyden omaava äiti yllättyy entisten heilojensa saapuessa paikalle. Samalla he kaikki joutuvat miettimään menneisyyttään ja tulevaisuuttaan uudelleen. Sophien tarkoituksena on kuitenkin vain selvittää kuka kolmikosta on hänen isänsä, mutta se osoittautuukin varsin vaikeaksi tehtäväksi.

Elokuvan tarina on rakennettu ABBA:n tuttujen klassikkohittien ympärille ja kappaleet onnistuvat kuljettamaan tarinaa erittäin sujuvasti myös valkokankaalla. Kappaleet on aseteltu oikeisiin kohtiin. Siksi musiikki tukee hienosti tarinaa. Meryl Streep ja Pierre Brosnan laulavat rooleissaan ABBA:n tulkitsijana. Elokuva on ajaton klassikko jo syntyessään. Mamma Mia! on vauhdikas ja hersyvän hyväntuulinen elokuva perheen ja rakkauden merkityksestä. Vielä kadulla autolle mentäessä soi musiikki ja teki mieli laulaa. Valitettavasti pystyin vain hyräilemään.