Lionstoimintaan koulutusta

Tämän viikon keskiviikkona osallistuin Kajaanin Joutenjärven kurssikeskuksella lionsvirkailijoiden koulutustilaisuuteen. Olen tällä kuluvalla kaudella LC Oulu/Raatti klubin sihteeri, joten koulutusta tarvitaan. Oulussa maanantaina järjestettyyn tilaisuuteen en päässyt, sillä samaan aikaan oli muuta menoa. Koulutuksessa oli mukana oli 11 sihteeriä sekä muista virkailijoita ja kouluttajia yhteensä 27 henkiöä. Erityisesti ilahdutti, että entisestä klubistani Puolangalta oli mukana peräti kolme henkilöä lionit Tarmo, Seppo ja Tuomas.

Alkutilaisuudessa puhui muun muassa varapiirikuvernööri Jorma Soikkeli. Hän korosti jäsenmäärän saamista nousuun. Yhtenä keinona hän tarjosi liitännäisklubien perustamisen piirimme alueella. Liitännäisklubin voi perustaa vähimmillän jo kolme jäsentä, jotka pyrkivät lisäämään jäsenmäärää ja saatuaan 20 jäsentä, voidaan perustaa uusi klubi. Heti alkoi ajatukseni raksuttaa, että tämähän käytäntö sopii oikein hyvin Oulun Kaakkurin alueelle. Viime toimintakauden aikana saimme sinne jo kolme jäsentä, jotka ovat Muhoksen Klubissa ”lainassa”. Kaksi vuotta sitten piirikuvernöörinä ollut Juhani Alanen kertoi uudistuvasta lionismista. Hänen oma klubinsa Kajaanin Linna oli ollut yksi piirin neljästä pilottiklubista. Alanen korosti perheiden merkitystä toiminnassa ja sitä, että lapset saataisiin mukaan kokoontumisiin. Heillä on ollut kirjapainolla ”liitteistämistyötä”, jossa on saatu aktiviteettiin nuoria mukaan ja samalla on saatu rahaa nuorten toiminnan tukemiseen mm. urheiluseurojen junioritoimintaan. Sinapin valmistaminen ja myynti on sitten ollut varttuneemman väen aktiviteetti ja siitä saadut varat on käytetty mm. veteraanitoiminnan tukemiseen. Piirimme koulutustoimikunnan vetäjä Esko Toiviainen kiitti Kajaanin seurakuntaa tilojen ja tarjoilun järjestämisestä.

Alkutilaisuuden jälkeen läksimme kukin omiin ryhmiin. ja meitä sihteereitä koulutti viime kauden piirisihteeri Juhani Ylikunnari. Hän pyrki neuvomaan käytettävissä olleen reilun tunnin aikana tekemään Internetin kautta klubin asioista kertomista niin kansainväliseen päämajaan kuin Suomen lionsliittoon. Kumpaankin organisaatioon täytyy tehdä lähes samat työt ja yhteisesti todettiin, että on pitäisi riittää tietojen antaminen yhteen organisaatioon, josta ne välittyisivät kansainväliseen päämajaan. Tämän suuntaista kehitystä tosin on tulossa, mutta tällä toimintakaudella täytyy vielä ilmoittaa kuukausittain tiedot niin Suomen kuin kansainväliseen päämajaan. Monta asiaa kirkastui, mutta vielä jäi opiskeltavaa. Olenkin kutsunut viime kauden sihteerin meille käymään, että yhdessä voimme asioita hoitaa. Ensimmäinen klubimme hallitus on ensi maanantaina, jossa myös varmaan saan uutta oppia.

Sotkamolaiset toivottivat väen tervetulleeksi ensi lauantaina piirihallituksen kokoukseen ja kertoivat sen ohjelmasta. Kuulijoiden joukosta tuli aloite, että useammat klubit yhdessä varaisivat Talvivaaran kaivokselle tututusmiskäyntiajan, jolloin tutustumiskäynti ehkä paremmin järjestyisi. Sinne on kuulemma hyvin suuri mielenkiinto eri ryhmillä tulla tutustumaan ympäri Suomea ja on heillä mahdotonta ottaa kaikkia ryhmiä vastaan – kun pitäisi sitä kaivoshommaakin hoitaa! Erityisen hyvältä tuntui myös, kun useltakin taholta tuli kiitosta piirilehti TervaLeijonasta ja uutta lehteä näytetään odottavan. Piirin www-sivut ovat myös saatu uudistettua uuden webmastari Juhani Alasen toimesta. Sivuille voidaan koota myös klubien toimintaa. Monet lupasivatkin sinne toimittaa kuvia ja materiaalia.