Yli-Iissä käynti

Yli-Iin Reserviläiset ovat tilanneet meiltä palveluhakemiston tekemisen, jonka merkeissä olin yhden iltapäivän kuluneella viikolla paikkakunnalla. Mielikuvat paikkakunnasta olivat kolmen vuoden takaa, jolloin sinne viimeksi teimme vastaavan hakemiston. Kunnanvirastolla tuntui kuin olisin käynyt siellä menneellä viikolla. Niin samalla tavalla ystävällisesti kunnanjohtaja Rauni ja kunnansihteeri Pekka ottivat minut vastaan, kävimme läpi hakemistoasiat ja siirryimme kahvihuoneeseen, jossa näköalana oli Iijoki; osin jäässä, osin sulana virtaavana. Kunnalla on tavoitteena saada Oulusta uusia asukkaita tarjoamalla hyviä jokivarsitontteja ja muutenkin kuntaliitosneuvottelun Oulun suuntaan tuntuvat edistyvän. Kierikkiin oli tullut uusi 16-huoneiston hotelli ja siellä hollantilaissyntyisen omistajan Coen Koendersin kanssa keskustelu sujui englanniksi, jota en ollut puhunut pitkään aikaan. Hyvin asiat kuitenkin selvisivät. SEO asema oli sulkeutunut, mutta polttoainemyynti näytti toimivan, kun joku oli tankkaamassa bensaa. TB:llä oli vaihtunut omistaja, nuoret miehet Janne ja Miika Korkala olivat nyt yrittäjinä. Samalla tontilla S-marketilla oli valmistumassa uusi uljaan näköinen kaupparakennus, joka avataan kuulemma ensi maaliskuussa. Entinen kaupparakennus puretaan ja jää parkkipaikaksi. Myymälänhoitaja Veikko Perätalo oli jossain käymässä, joten jätin vain terveiset. K-Marketissa sain uudelta kauppiaalta Harri Tapiolta oivan esitelmän kinkun paistamisesta ja otteista näki, että hän on syntynyt kauppiaaksi ja yleisön palvelijaksi. Hän on ollut Susanna vaimonsa kanssa kauppiaana vajaat kolme vuotta. Vielä Yli-Iin sivuapteekissakin on tiedossa uusi yrittäjä, kun ensi vuoden alkupuolella Iin apteekkari Tero Voutilainen jää eläkkeelle ja uusi apteekkari on tulossa Simosta. Seurakunnassakin olisin vieraillut, mutta kirkkoherra ja talouspäällikkö olivat koululaisjumalanpalveluksessa, joka lähtiessäni näytti juuri loppuneen, kun koululaisia kulki kotiin menossa kylän raitilla.

Käynnistä jäi kiva, positiivinen kuva pienestä, eteenpäin menevästä kunnasta ja sen yrittäjistä. Iin suuntaan ajellessani toivottelin mielessäni paikkakunnalle menestystä ja siellä olevien hankkeiden ja suunnitelmien onnistumista.