Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät Jyväskylässä 28-30.9

Meillä Eilan kanssa on ollut tapana viimeisen kymmenen vuoden ajan käydä kerran vuodessa pidettävillä Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä. Päivien anti oli nytkin viime viikonvaihteessa Jyväskylässä todella hienoa niin ohjelman kuin järjestelyjen suhteen, josta hieno palaute keski-suomalaisille. Tapasin runsaasti tuttuja ja tunnetuista suomalaisista jututin muun muassa Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikaista, olemmehan syntyjään naapuripitäjien poikia. Hän Kaavilta ja minä Tuusniemeltä. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen kanssa muistelimme viime tapaamista Suomi juoksee viestissä, kun kumpikin veimme Äänekosken kohdalla hiki hatussa viestiä ja samalla juttelimme. Hän kertoi kuntoilevansa edelleen, oli käynyt edellisenäkin päivänä lenkillä. Yrittäjäystäviä eri puolilta Suomea oli hieno tavata ja mieltä lämmitti kontiolahtelaisen kuljetusyrittäjän kommentti: -Kun teit kirjaan haastattelua vuonna 2000, sait minusta ikuisen ystävän. Pohjois-Pohjanmaalta oli lähes 100 osallistujaa ja myös Kainuusta ja Lapista oli paljon tuttuja lähtenyt liikkeelle. Tein lehtijutun yli 10 aluejärjestön lehteen eri puolille Suomea. Kuvia otin yli 500 kpl, joista on myös tilauksia yli 50 eri yrittäjälle ja yrittäjäjärjestöjen edustajille. Paljon myös opin lauantain yrityksen kasvuseminaarista ja päivillä pidetyistä puheista sekä toisilta yrittäjiltä keskustelutuokioista. Unto Kärki Oulun Seudun Ammattiopistosta yhdessä Rastorin kanssa oli järjestänyt pohjois-pohjalaisille oman yrittäjätapaamisen (53 osallistujaa), jossa oli hyvä tarjoilu ja ohjelma. Tapaamisessa vieraili mm. Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson ja johtaja Markku Pallari Suomen Yrittäjistä.

Olisi suonut, että jokainen tuttu yrittäjä olisi päässyt yrittäjäpäiville mukaan ja suositankin sinne osallistumista ensi vuonna Rovaniemellä.

 

Tässäpä tiivistetty selostus päivistä:

”Tahdolla ja taidolla menestymme” –teemalla 28.-30.9.07 pidetyt perinteiset Suomen Yrittäjien Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät kokosivat lähes 2000 yrittäjää Jyväskylään. Upeat puitteet päiville tarjosi Jyväskylän Paviljonki, joka on Helsingin jälkeen Suomen vilkkain tapahtumien ja messujen järjestämispaikka Suomessa. Juhlapuhujana esiintyneen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan yrittäjyys on vahvassa iskussa. –Yrityksien määrä on kasvanut neljän viime vuoden aikana liki kymmenen prosenttia eli noin 20 000 yrityksellä. Pk-yritysten liikevaihto on kasvanut ja yritysten kannattavaisuus on hyvä. Pienien yritysten työllistämisen kynnyksen madaltamiseksi yksinyrittäjän on mahdollista saada avustusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen osassa Suomea, kertoi Pekkarinen. –Teen parhaani, että tämä käytäntö ulottuisi koko Suomen alueelle, hän totesi. Pekkarinen kantoi huolta työn tuottavuuden parantamisesta. Erityisesti asia on ajankohtaista palvelusektorilla. –Yhteiskunnan rahoitusta on riitettävä koulutuksen ja osaamisen lisäämiseen.

 

Viime vuoden Yrittäjäpäivillä Hämeenlinnassa valittiin puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat kahdeksi vuodeksi, joten liittokokouksen henkilövalinnat keskittyivät vain hallituksen erovuoroisten jäsenten valitsemiseen.

Puheenjohtaja Eero Lehti halusi liittokokouksen avauspuheessaan pienentää Suomen Yrittäjien hallituksen kokoa, johon kuuluu nykyisin 52 jäsentä. -Isossa hallituksessa ei ole mahdollista käydä aktiivista vuorovaikutteista keskustelua, vaan asiat ratkaistaan keskustoimiston ja työvaliokunnan päätösehdotusten pohjalta, hän huomautti. Asia tulee käsiteltäväksi vuoden kuluttua Rovaniemellä pidettävässä liittokokouksessa järjestörakenteen uudistus- ja sääntömuutosasian käsittelyn yhteydessä.

Lehti iloitsi Suomen Yrittäjien nousemisesta maan menestyvimmäksi kansalaisjärjestöksi sekä jäsenmäärän kasvulla, että toiminnan määrällä mitattuna. Tänä vuonna järjestöön tulee lisää noin 5000 jäsentä ja muutaman kuukauden sisällä rikomme 100 000 jäsenen rajan. Vahvistumisen ansiosta meitä kuunnellaan nyt eri tavalla, kuin menneinä vuosina, totesi Lehti.

 

Joustoturvamallia esitettiin

Liittokokouksen kannanotossa vaadittiin, että yritysten kasvumahdollisuuksien vahvistamisen tulee olla maan hallituksen keskeinen yrittäjyyspolitiikan tavoite.

Erityisen tärkeää on työmarkkinoiden jouston lisääminen nopean kasvun yrityksille. Suomen Yrittäjien esittämä joustoturvamalli täyttäisi kasvuyritysten vaatimukset. Joustoturva-tes antaisi työntekijöille ja työnantajille mahdollisuuden sopia työehtosopimuksesta poikkeavista järjestelyistä yrityskohtaisesti. Toimitusjohtaja Järventauksen mukaan kysymykseen tulisi esimerkiksi työajan pidentäminen 40 tuntiin viikossa sekä ylitöiden korvaamiskäytännöistä sopiminen.

Kannanoton mukaan hallituksen esittämä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuki on kannatettava. Tuki tulisi kuitenkin ulottaa koko maahan tai vähintäänkin jollekin kasvualueelle, jotta tuen vaikutuksista saataisiin riittävästi vertailukelpoista tietoa.

Lisäksi kannanotossa kiinnitettiin huomiota ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden parantamiseen koulutuspolitiikan keskeisenä haasteena sekä yrittäjien mahdollisuuksiin lisätä liiketoimintaosaamistaan.

 

Yritysten kasvu monien asioiden summa

Lauantaiaamun ”Yrityksen kasvu” –seminaarissa kuulijat viihtyivät kolmisen tuntia kun menestyneet keski-suomalaiset yrittäjät pohtivat yritysten kasvuhalukkuuden taustoja ja edellytyksiä Suomen Yrittäjien viestintäpäällikkö Jarmo Hyytiäisen johdolla.

-Yrityksen kasvu on monien asioiden summa, totesi saunan kiukaiden ja saunaan liittyvien muiden tuotteiden valmistajana maailman laajuisesti tunnettu Harvia Oy:n toimitusjohtaja Risto Harvia. –Mitä teet, tee se kunnolla. Yrittämisessä ei jaeta pikavoittoja, hän totesi. Harvian mielestä teollinen yritys ei voi olla paikallaan. Se joko kasvaa tai sitten kuolee pois. Vielä hän mainitsi, että kymmenen vuotta sitten Suomessa oli 1,5 miljoonaa saunaa, nyt niitä on jo 2,2 miljoonaa.

Maailma muuttuu nykyisin nopeasti. Nyt olisi lähdettävä elämään tulevaisuuden ympäristöasiat huomioon ottaen, totesi Maarit Partanen, jonka yritys Secco Oy käyttää tuotteidensa raaka-aineena kierrätysmateriaaleja. Toiminta on levinnyt muutamassa vuodessa maailman laajuiseksi.

Keskisuomalainen –lehden päätoimittaja Erkki Laatikainen näki kasvun suhteen ilmapiirin olevan yrittäjyydelle myönteinen. –Muutama vuosikymmen sitten Suomi uskoi vain suuryrityksiin. Nyt on pien- ja keskisuuret yritykset arvostettuja. Tosin yritykset ovat erilaisia ja valitsevat itse strategiansa. Kaikkien ei tarvitse kasvaa, totesi Laatikainen.

 

Neljä yrittäjäpalkintoa

Valtakunnallisia Yrittäjäpalkintoja on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Tällä kertaa palkittaville yhteistä oli se, että niiden menestyksen takaa löytyy oma idea, jota on vuosien saatossa kyetty jalostamaan ja uudistamaan. Myös taloudelliset tunnusluvut ja näytöt tuloksellisesta toiminnasta pidemmältä ajalta nostivat nämä yritykset palkittavien joukkoon. Palkinnon saivat kuormaimia ja niiden työlaitteita valmistava Avant Tecno Oy Ylöjärveltä, optiikka-alan ja silmälasien hoitonesteiden valmistaja Piiloset by Finnsusp Oy Liedosta, fysioterapiaa ja terveysliikuntaa harjoittava FysioSporttis Oy Espoosta sekä kone ja prosessisuunnittelualan insinööritoimisto Comatec Oy Tampereelta.

 

Rallia ja Metsäteemaa

Perjantai-illan teemana oli ”Vauhtia metsästä” ja yleisö oli noudattanut kehotuksen pukeutua rallihenkisesti kuljettajan, kartturin, varikkotytön tai –pojan malliin. Kokoustiloissa oli näytteillä nelinkertaisen rallin maailman mestarin Tommi Mäkisen ralliautoja ja muuta kalustoa. Rallihuipulla pitkään ollut ja nykyisin Jyväskylässä moottorikonemarkkinointiyrittäjänä toimiva Harri Rovanperä kävi piipahtamassa esiintymislavalla.

Päivien yhteistyökumppanit Fennia, Finnvera, Fonecta, Kauppalehti, Nordea, Jykes ja Keskisuomalainen esittelivät palvelujaan omilla osastoillaan.

 

Päivien viihdeohjelma oli monipuolista. Juhlagaalassa esiintyi jyväskyläläinen tangokuningatar Arja Koriseva Fortuna orkesterinsa kanssa. Hän kannusti yrittäjiä olemaan ylpeitä itsestään ja toisistaan sekä kehittämään yrittäjien keskinäistä yhteistyötä. Firma Rock SM-voittaja Metallika Metallia Karstulasta –yhtye esiintyi perjantai-illan tulojuhlassa.

Päivien päätteeksi aamuvirkut osallistuivat kirjailija Aino Suholan seminaariin ”Kasvaako ihminen ja mihin suuntaan”.