Syysaamu kirpeä koittaa

Tänään on Aleksis Kiven syntymäpäivä. Samoin serkkuni Maarian. Omaan syntymäpäivääni on aikaa 20 päivää.

Yöllä oli pikkupakkanen ja nyt aurinko lämmittelee pakkasen jälkiä. Syksykin on mukaavaa aikaa – varsinkin ellei kauheasti sada. Eilen vein auton korjaamolle. Autoradiossani on sellainen vika, kun takalasinlämmittimen laittaa päälle, radio alkaa säristä ja kohista. Vikaa on jo pariin otteeseen Opelin korjaamolla etsitty – eivät vain tiedä mikä vaivaa. Ajoin siis auton korjaamolle ja Heimon piti tulla hakemaan pois minut, mutta tapansa mukaan oli myöhässä. Lähdin kävelemään ja Joutsensillalla kävellessäni Heimo tulikin vastaan autollaan ja soitin hänelle kännykkään että haluankin kävellä kotiin asti. Mitähän matkaa Limingantullista Kirkkokankaalle olisi? Ehkä 8-9 km. Nautin tosi paljon kaupungin halki kävellessäni. Syksyn kultaiset, keltaiset ja punaiset lehdet leijuivat maahan ja koristelivat kulkureittiäni. Varmaan kauniimpi matto kuin se kuuluisa punainen, jota pitkin kyllä en ole koskaan kulkenutkaan… Riippakoivuihin, eli rauduskoivuihin jääneet kullanväriset lehdet riippuivat kuin herkät helmet oksissa. Näky oli kuin veistos.
Siinähän tulikin päivän liikunta-annos. Maanantaisin aamupäivällä käyn Pilates-jumpassa. Muut liikunnat rajoittuvat kyllä kävelyyn. Ehkä pitää miettiä sitä kuntosalia ja uimahallissa käyntiä, kun ilmat alkavat huonota eikä enää ulkona niin viihdy.Vielä on ollut pihassakin on tekemistä, kuokkimista, kaivamista jne.

Kun hain autoni iltapäivällä pois. Ei radiota ollut saatu kuntoon. Antennin tehostin kuulemma rikki. ja vika kyllä ilmeni kun radio vaihdettiin pari vuotta sitten samassa paikassa. Varmaan se meni rikki silloin – ainakin minä niin asian käsitän. Mutta kyllä liikeessä väitettiin toisin. Kun ajelin kotiin, ei radiosta kuulunut enää mitään. kanvia ei löytynyt eikä edes CD-levy kuulunut. Soitin korjaamolle ja syyksi sanottiin, että antennintehostajan piuha oli murtunut, kun sitä oli aikoinaan vedetty liian tiukalle. Selitys sekin, mutta mitenkähän se voi vaikuttaa cd-levyn kuuluvuuteen? Eihän levy antennia tarvi, eikä tehostajaakaan. No, pitää selvittää asiaa kunhan tilattu tehostin tulee liikkeeseen ja vien taas autoni neljännen kerran samaa vikaa korjauttamaan.

Lapselapseni harrasta monenmoista. Mm. seinäkiipeilyä ja olen luvannut hänet viedä joskus kiipeilemään, jos tarvii. Mutta kiipelyyn pitää mukanaolijankin käydä kurssi. Tutkin Oulun seinäkiipeilyseuran sivuja ja laitoin sähköpostia:

“Hei!

Millainen seinäkiipeilykoulutus tarvitaan, että voin tulla lapsenlapseni harrastukseen mukaan silloin kun ei vanhemmat pääse? Peruskurssi? Alkeiskurssi? 14.10 alkaa joku kurssi, joka näyttää olevan kylläkin täysi. Eikös mukaan yksi mummeli mahdu:)?”

Vastauskin tuli:

“Hei Eila
Tuo alkeiskurssi on ihan riittävä. 14.10 alkeiskurssi on tosiaan täynnä ja listalla näyttäisi olevan jo 21 nimeä odottamassa seuraavaa, joten niiden ohi voinee olla aika vaikea päästä kurssille. Tuonne alkeiskurssin sivulle kannattaa kuitenkin käydä laittamassa yhteystietonsa, jolloin saa tiedon sähköpostiinsa seuraavasta kurssista.
Jouni “

Joten tässä nyt sitten odottelen, milloinka saan lähteä kiipeilemään. Mitetin kyllä mitenkähän kipeä käteni kiipeilyn kestää. Polvi on onneksi jo aika hyvä. Kortisonipiikkien jälkeen se alkoikin parantua. Tenniskyynärpää vaivaa yhä. pitänee käydä yksityisvastaanotolla. Jos sieltä apua saisi paremmin. Kyllähän se terveykeskuksen lääkärikin varmaan asiansa osasi, mutta tokaisi kuitenkin, ettei kirjoita sairaslomaa, kun olen yrittäjä ja yrittäjät eivät jouda sairastamaan. Siis, jos olisin jonkun muun palveluksessa, parantelisin kättäni levossa, mutta kun minut luokitellaan yrittäjäksi, en tarvitse sairaslomaa, vaan teen kipeällä kädelläni töitä?!!! Ja vaiva on kyllä vain pahentunut koko ajan. Kipu on vain levinnyt. Kävinhän minä naprapaatillakin ennenkuin lääkärissä, kun uskoin että siellä se paraneen – ainakin ko. yrityksen mainos lupaa paljon. Ei vain tehonnut.

Tehyläiset ovat menossa järeään työtaisteluun. Enää ei lakko riitä vaan joukkoirtisanominen uhkaa. No, työmies on palkkansa ansainnut, mutta miten se kiire hellittää jos ja kun rahaa tulee lisää. Ymmärtäisin asian niin, että jos palkat nousee yhtäkkiä kovasti, niin raha ei riitä ja virkoja hoitoalalle tulee entistä vähemmän ja kiire lisääntyy. Tietenkin hoitoalalle hakeutuu koulutukseen ja työhön ihmisiä, jos palkat ovat hyvät. Mutta tuleeko virkoja lisää, se on toinen juttu. Toisaalta, mihinkä sen rahan sitten kohdistaa. Terveydenhoitopalveluihin? Teiden kuntoon? Asunto-oloihin? Koulutukseen ja sivistykseen? Jne? Sivistysvaltion mitta mielestäni on siinä kuinka mm. heikompiosaiset ja sairaat hoidetaan. Joten hoitohenkilöt on syytä pitää tyytyväisinä? Ja tietenkin kaikki muutkin työtätekevät ja raskautetut… Kaikkiahan meitä tarvitaan – toivottavasti.