Sedu Koskista kuuntelemassa ja Iissä testijuoksu

Mennyt viikko oli työntäyteinen, kun olemme tehneet kahta työtä; viiden Siikalatvan kunnan Soittele hakemistoa ja yrittäjäyhdistyksen lehteä. Hakemiston saanemme painoon tänään ja paikallisyhdistyksen lehden huomen illalla. Perjantaiaamuna oli Nordean, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja Forum24 lehden järjestämä Yrittäjäforum, jossa alustajana oli tunnettu ravintolayrittäjä Sedu Koskinen. Hän kertoi, että on 60 ravintolaa, joissa käy viikoittain 90 000 asiakasta. Koskinen kertoi menestyksensä salaisuuksia; yllätä asiakas, älä lupaa hänelle enemmän kuin odottaa. Koskinen kertoi seuraavansa johtoryhmässään kunkin ravintolan menestymistä ja heikosti kannattavat yksiköt uudistetaan tai myydään. Uudistuminen on tärkeää. Tekstiviestein kutsutaan kanta-asiakkaita erikoisohjelmallisiin iltoihin. On myös vaikeita asioita, joita ovat mm. alaikäisten valvomisasia. Toisaalta Koskinen vihjaisi valvontaviranomaisille ajankohtaisemman kohteen kuin ravintola. –Miksi ei Alkojen ympärille 200 m säteellä järjestetä tarkkailua siitä, miten nuoret saavat alkoholinsa ja kun he sen ostavat, niin myös käyttävät. On myös järjestäytynyttä rikollisuutta, johon kuuluu huumekauppa. -Ravintoloissamme on panostettu turvallisuuteen. Jos tulee järjestyshäiriö, muutamassa hetkessä on asia hoidettu. Koskinen sanoi tulevansa mielellään Ouluun. -Täällä on hyvä meininki. Hauskaa osataan pitää ja ei ole rähinäporukkaa, ei väkivaltaisuuksia ja meno on lupsakkaa. Koskisella oli myös aikaa jäädä juttelemaan halukkaiden kanssa. Aikaisemmin olin häntä kuunnellut puolitoista vuotta sitten Uusi Seurahuoneella Yrittäjätapaamisessa, jossa oli myös tunnettu vaatesuunnittelija Paola Suhonen.

Lauantaina kävin Iissä juoksemassa 10 km testijuoksun, jossa oli 70 osallistujaa. Oliko enteellinen, kun minulla oli viimeinen numero eli 70 rinnassani. No, ei sentään, olin vain kolmanneksi viimeinen. Siitä huolimatta olin tyytyväinen suoritukseeni, koska alitin tunnin 59.34 ajalla. Suuren avun sain ODL:n juoksukoulun Marilta. Olimme olleet samassa juoksukoulussa viime vuonna, mutta siellä oli 60 osallistujaa ja en ollut häntä aiemmin jututtanutkaan. Samoin olin jäänyt aiemmin muutaman minuutin hänestä vastaavissa juoksuissa. Kesällä Marilla oli ollut ihan pätevä este harjoittelulle, siksi minulle oli tullut tasoitusta ja nyt juoksumme kulki koko matkan ajan tasatahtia. Menomatkalla minä sain vetoapua Olen kai hidas lämpiämään, kun tulomatkalla Mari kertoi päinvastaista. Mukava oli myös samalla jutella ja ei tullut pitkä aika. Joukossamme juoksi myös Sara Oulusta, joka loppuvaiheessa kirmaisi puoli minuuttia edelle ja Sirkku, joka taas joutui lopussa hieman hellittämään. Tosi kiva juoksu ja kiitos järjestäjille Iin Yritykselle, jossa oli talkoissa jälleen kerran kymmenkunta henkeä. Matkan varrella saimme myös valvojilta kannustusta, erityisen hienosti ensimmäisessä tiehaarassa Iin siltojen kohdalla. Erityisen mukava oli jutella juoksun jälkeen ja myös saunan lauteilla iiläisen Leon kanssa. Olimme olleet ennenkin samoissa juoksuissa ja tervehtineet, mutta nyt ensimmäisen kerran kävimme liikuntaharrastustamme läpi perusteellisemmin. Parhaat juoksivat 35-37 minuutin vauhtia. Muhoslainen 160 maratonin kävijä 65-v sarjassa juossut Heikki oli myös onnellinen, kun kertoi juosseensa ennätyksen. Hän myös pyysi minua ilmoittamaan itsensä marraskuun alussa alkavaan Suomenmaan 1000 km kerhoon, jossa olemme olleet useina vuosina yhdessä noin 700 henkilön kanssa ympäri Suomea. Siitä myöhemmin lisää.