Piirilehti palkittiin Kajaanissa la 8.9.2007

Heräsin jo viiden jälkeen ja kirjoitin LC i-piirin tiedotustoimikunnan raportin. Läksimme heti seitsemän jälkeen ajamaan kohti Kajaania, jossa oli Lions i-piirin piirihallituksen kokous. Kokouksen käytännön järjestelyistä vastasi LC Kajaani Linna, joka on aluejohtaja Toivo Sistosen kotiklubi. Viime kauden i-piirin rahastonhoitaja oli saanut nyt aluejohtajan pestin. Kokous oli keskusseurakuntatalolla.

Avajaisjuhla aloitettiin perinteisesti LC Kajaani Linnan lionien kantamien lippujen tuonnilla, jonka jälkeen laulettiin Leijonamarssi. Sen tuntui aloittavan reippaasti takaosassa seisonut Pentti Kaukonen. Aluejohtaja Toivo Sistonen puhui ja juonsi juhlan käyttäen samalla myös Kajaanin kaupungin tervehdyspuheenvuoron kaupunginhallituksen jäsenenä. Hänellä oli myös ansiokas esitys Kainuun Maakuntahallinnon toiminnasta. Sistonen on Maakunnan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja on näin keskeiseltä paikalta seurannut tapahtumia. Positiivisina esimerkkeinä Kainuusta hän mainitsi Talvivaaran satojen miljoonien eurojen kaivoshankkeen Sotkamosta, jonne on tulossa valtava avolouhos, suurempi kuin Kostamuksessa. Kaivosalue on 60 neliökilometriä. Kaivos on jo nyt ja tulee olemaan hyvin suuri työllistäjä. Kajaanin UPM-kymmene tehtailla on kehitetty menetelmä, jossa mäntyä voidaan käyttää paperin valmistukseen. Tämä on omalta ratkaissut tehtaan pysymisen Kajaanissa, sillä mäntyä löytyy Kainuusta raaka-aineeksi. Kuusesta on ollut pulaa. Sotkamon Jymy oli myös positiivisena esimerkkinä Kainuusta pesäpallon loppuotteluparina Hyvinkään Tahkon kanssa ja ihan kuin ohimennen hän vihjaisi, että oululainen Lippokin oli säilynyt Superissa. Ensimmäinen ottelu oli juuri tänään (jonka Sotkamo oli voittanut). Formulatähtikuljettaja Heikki Kovalainen tuli myös mainittua kainuulaisena ja suomussalmelaisena ylpeytenä. Maakuntalehti Kainuun Sanomat on aikaansa seuraava lehti, sillä se otti ensimmäisenä esille Karjalan palautuksen keskusteluvaiheet -90 luvulla, joista nyt vasta uutisoitiin julkisesti. Kainuun hallintokokeilusta Sistosella oli myös painava ja kiinnostava tietopaketti Kainuun hallintomallista, jota hän esitteli kuvin ja sanoin niin myönteiseltä kuin negatiivisilta puolin.

Piirikuvernööri Jaakko Ponkala toi terveiset Chicagosta, jossa oli kesä-heinäkuun vaihteessa kansainvälinen vuosikokous. Hän sanoi yli 10 000 nousevan kokousväen olleen lionstoiminnassa suuren innostuksen vallassa. Siellä oli julkaistu joku arvovaltainen tutkimus, jossa lionsjärjestön palvelutoiminta oli arvosteltu maailman ykköseksi. Paraati oli ollut mahtava näytös, jossa kunkin maan edustajat kulkivat omien maidensa tunnusomaisissa asusteissa ja liput oli mukana. Kokouksessa valittu kansainvälinen presidentti Mahendra Amarasuriya on ollut aivan äskettäin viiden vuorokauden vierailulla Suomessa. Hänen teemansa on ”Haaste muutokseen”, joka on tuonut uusia tuulia jo iäkkääseen järjestöön. Palvelun tarve on kasvanut, valitettavasti lionsjärjestön kasvu on pysähtynyt. Toivottavasti suunta saadaan kääntymään, Ponkala vetosi puheessaan.

Kajaanin keskuskoulun 6. luokkalaiset lauloivat omastakin nuoruudesta tuttuja lauluja Laila Haltun johdolla.

Lopussa huomioitiin piirilehtien maailmanlaajuisessa kilpailussa menestyminen. Viime helmikuussa ilmestynyt piirilehtemme Lion I oli valittu parhaana piirilehtenä maailmassa. Lionsjärjestössä on mukana 200 maata, joten tunnustus on melkoinen huomionosoitus. Kunniamaininnat olivat saaneet Kansasilainen piirilehti USA:sta ja kolme piirilehteä Taiwanilta. Amerikan päämajasta oli tullut upean näköinen puinen taulu, jota tiettävästi ei ennen koskaan ole Suomeen tullut. Poseerasimme sen kanssa kuvassa, joka tulee piirin sivuille ja toimintakertomukseen ja tuleemme sen laittamaan myös VKK-Media Oy:n kotisivuille. Tämä piirille tullut palkinto jäi piirikuvernööri Jaakko Ponkalalle, joka kierrättää sitä klubivierailuilla ja pitää samalla piirilehteä esillä. Ensi kevään vuosikokouksessa se luovutetaan toiminnallisesti parhaalle klubille kiertopalkinnoksi vuodeksi kerrallaan. Eilalle annettiin kukkia ja minä sain painavan turkulaisen Kultateollisuus Oy:n tekemän Suomen Lionsliiton juhlamitalin henkilökohtaiseksi muistoksi ja kotiin vietäväksi. Mitalissa oli nro 585 eli sen verran niitä on Suomessa myönnetty. Jakamisaikaa en tiedä ja sitä, kuinka moni i-piirissä niitä on saanut.

Ruokailun jälkeen puolisot siirtyivät omaan kokoontumiseen, jossa viime kauden piirisihteeri Juha Vornanen oli puhumassa Kajaanin kirkon korjauksesta ja johdatti myös kuulijat katsomaan paikanpäälle korjaustöiden edistymistä. Piirihallituksen kokouksen aluksi oli lohkon puheenjohtajille tehtävämerkkien jako. Kymmenestä puheenjohtajasta oli kahdeksan paikalla, joka oli tosi positiivinen signaali kuluvan kauden toiminnalle. Vain Timo Hurskainen Vuolijoelta ja Helge Murtovaara Raahesta eivät olleet päässeet paikalle. Kokouksen kulkuun kuului kunkin toimikunnan raportit. Jouduimme Eilan kanssa lähtemään tässä vaiheessa kotimatkalle, jossa Oulu Yrittää lehden työt odottivat. Asko Merilä lupasi esitellä laatimani tiedotustoimikunnan raportin (ja oli myös pitänyt). Siinä oli uutena asiana PDG Jaakon kanssa sovittu tiedottamiskampanja paikallislehtiin ja –radioihinkin hänen klubivierailujen yhteydessä. Toimikunnan puheenjohtajista paikalla olivat Juhani Alanen, Esa Kokko, Jari Hautala, Tero Haipus, Kalevi Kiviniitty, Pentti Kaukonen ja Heikki Marttila. Aluejohtajat Toivo Sistonen Kajaanista ja Jouni Pohjanoja Limingasta olivat myös paikalla ja Antero Leinoselle Haukiputaalta oli tullut este. Mukava oli myös jututtaa ja kuulla piirimme kuulumisia -70 luvulta, joita minulle kertoi silloinen PDG Heimo Korhonen Kajaanista. Yhteensä osallistujia puolisoiden kanssa oli kolmisenkymmentä.