Kotiseutujuhla 21.7.2013

Tuula Lybeck kotiseutujuhlassa:

Museoiden arvo tunnistettava paikallisena voimavarana

Pudasjärven kotiseutupäivät huipentuivat sunnuntaina 21.7. vietettyyn Kotiseutujuhlaan Kotiseutumuseon pihapiirissä. Tilaisuus alkoi juhlajumalanpalveluksella Pudasjärven kirkossa, jossa saarnasi kappalainen Juha Kukkurainen. Sen jälkeen lähetettiin seppelpartio sankarihaudoille. Nisukahvit nautittiin sateen pelossa kirkon viereisessä kappelissa. Kun ilma pysyi sateettomana, juhlaväki siirtyi viettämään juhlaa museon pihapiiriin.

Kotiseutupäivän juhlapuhuja, Pudasjärveltä syntyjään, opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Tuula Lybeck, kertoi Pudasjärven kotiseutumuseon olevan Suomen paikallismuseoiden joukossa yksi suurimmista.

-Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistui viime vuonna paikallismuseoista työryhmäselvitys, jonka nimi on ”Rakkaudesta kulttuuriperintöön”. Työryhmän selvityksen mukaan paikallismuseot muodostavat koko maan kattavan, matalan kynnyksen kulttuuripalveluverkoston, jonka toimintaan osallistuu lähes miljoona kävijää vuosittain ja vapaaehtoistyötä tekee yli 10 000 ihmistä. Kuntien on hyvä tunnistaa museoiden arvo paikallisena voimavarana. Työryhmä esittää loppuraportissaan useita toimenpiteitä paikallismuseotoiminnan kehittämiseksi. Toivon mukaan ehdotukset koituvat myös Pudasjärven museon hyväksi, totesi Lybeck. Hän muisteli puheessaan myös lukioaikaansa, jolloin kirjoitti äidinkielen ylioppilasaineessaan Pudasjärven museon kolmen kesän työpaikkakokemuksistaan. Hän muisteli myös kotiseutumuseon perustajia Reino ja Hilma Räisästä, jotka ovat esimerkki rakkaudesta kulttuuriperintöön ja unelmiensa toteuttamisesta.

-Sen tuloksena on tämä upea pudasjärveläinen kulttuuriperintökokonaisuus. Hilima oli todella valovoimainen henkilö ja vahva persoona, että häntä on hyvä muistella. Hän on esimerkki tulisielusta, joka tinkimättömästi rakkaudesta kulttuuriperintöön ajoi aina museonsa parasta.

Juhlan avauspuheenvuorossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki pysähtyi kotiseutu –sanan äärelle. Se koostuu luonnon-, rakennetusta- ja henkisestä ympäristöstä. Kotiseutu eletään omaksi.

-Kotiseututyöhön on panostettava entistä enemmän. Sen vaalimiseen toivotaan mukaan myös nuoremmat sukupolvet ja heidät on otettava mukaan kotipaikkakuntamme kehittämistyöhön.Tulevaisuuteen on katsottava myös avoimin mielin.

-Pudasjärven päättäjät tarvitsevat tulevaisuuden uskoa päättäessään todella suurista ja historiallisista asioista tulevan syksyn aikana. Siinä ratkaistaan myös rakennetaanko tulevaisuuden sukupolvien hyväksi vai elämmekö vain itsellemme, totesi Riekki.

Musiikkia esittivät Aira Siuruainen-Kalliolan kokoama kansanmusiikkiryhmä solistinaan Terttu Puurunen. Juhlassa kuultiin myös Riina-Sofia Heikkilän ja Vilhelmiina Heikkilän yhteisesitys viululla ja pianolla. Kantelemusiikkia esitti Sari Hukari. Lausuntataiteilijat Pirkko Polvi ja Teija Rääpysjärvi esittivät Kalevalan Ison Tammen. Esitysten välissä sekä alussa ja lopussa yleisökin sai osallistua yhteislauluihin kanttori Anna Kälkäjän säestyksellä.

Heimo Turunen